Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naftna kompanija ‘Royal Dutch Shell’ planira otpustiti do 9.000 radnika

Preuzmite sliku

Holandska naftna kompanija “Royal Dutch Shell” objavila je da planira otpustiti 7.000 do 9.000 radnika do kraja 2022. godine u okviru strategije prelaska na nisko-ugljičnu energiju, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da planiraju postati energetska kompanija s nultom neto emisijom do 2050. godine, što će, kako su kazali, uzrokovati značajne promjene i u njihovim poslovim planovima.

Ben van Beurden, CEO Royal Dutch Shella, izjavio je da svi poslovi kompanije moraju biti bazirani na nultoj neto stopi emisije stakleničkih plinova, što podrazumijeva velike promjene u rafinerijama, hemijskim postrojenjima, kopnenim i priobalnim proizvodnim pogonima, a također će doći i do promjene vrsta proizvoda koje nude na tržištu.

Istakao je da će do 2050. godine i dalje i dalje u ponudi imati naftne i plinske proivode.

“Međutim, sve više ćemo u ponudi imati ​​električnu energiju s niskim udjelom ugljika, biogoriva, vodik i druga rješenja”, rekao je van Beurden.

Dodao je kako će kompanija istovremeno morati ući u proces restrukturiranja u okviru svoje misije poslovanja.

“Do kraja 2022. godine planiramo otpustiti 7.000 do 9.000 ljudi. Ova brojka uključuje oko 1.500 ljudi koji su se dobrovoljno složili da napuste kompaniju ove godine. U okviru mjera koje ćemo poduzeti naša godišnja ušteda troškova trebala bi iznositi između 2 i 2,5 milijardi dolara”, rekao je van Beurden.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje