Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na protestima protiv porezne reforme smrtno stradalo 26 osoba u Kolumbiji

Preuzmite sliku

Najmanje 26 osoba je smrtno stradalo na protestima protiv porezne reforme koji u Kolumbiji traju već devet dana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda ombudsmana u Kolumbiji u petak navodi se kako je broj smrtno stradalih na protestima protiv porezne reforme koji su počeli generalnim štrajkom 28. aprila, povećan s 24 na 26.

Dosad je pronađeno 55 osoba, od 145 čiji je nestanak prijavljen, a traga se za još 90.

Ministar rada Kolumbije Angel Custodio Cabrera kazao je kako se sastanak kolumbijskog predsjednika Ivana Duquea i predstavnika Nacionalnog štrajkačkog odbora može održati 10. maja, za kada je predviđen, te da su vlasti spremne na to. No, dodao je i da su vlasti spremne s predstavnicima odbora pregovarati i prije predviđenog datuma.

Cabrera se osvrnuo i na nasilje na protestima.

”Spremni smo pregovarati s predstavnicima Nacionalnog štrajkačkog odbora. Ali, jednu stvar treba posebno naglasiti, pozivamo na prekid svakog vida nasilja na protestima”, poručio je Cabrera.

Demonstracije protiv porezne reforme u Kolumbiji, koje su počele 28. aprila pozivom na nacionalni štrajk koji su uputili sindikati, lokalne organizacije, studentska udruženja i razne opozicione grupe, u početku su bile mirne, ali su kasnije postale nasilne.

Hiljade ljudi koji su izašli na ulice u više od 50 gradova, uključujući Bogotu, Medellin, Cali, Baranquillu, Cartagenu i Valle de Caucu, protestovali su zbog vladinog zakona o reformama.

Policijski sat proglašen je u mnogim gradovima širom Kolumbije u kojima su tokom protesta oštećeni brojni autobusi, stajališta, banke i tržni centri.

Predsjednik Duque izjavio je na konferenciji za medije 2. maja da su odlučili povući zakon o poreznoj reformi koji je izazvao nasilne proteste u državi.

Tokom protesta opljačkano je na desetine banaka, privrednih subjekata i javnih institucija, a povrijeđeno je više od 900 osoba. Više od 500 osoba je privedeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,