Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na prevaru od YouTubea izvukli 23 miliona dolara, pa završili u zatvoru

Preuzmite sliku

Dvojica Amerikanaca smislili su kako im YouTube može isplaćivati zaradu na monetizaciji tuđeg sadržaja. Na taj su način sebi pribavili veliko bogatstvo, ali nakon što su uhvaćeni, dobili su i pozamašne zatvorske kazne.

Krajem prošle godine američko Ministarstvo pravosuđa otkrilo je složenu prevarantsku operaciju koja se duže vrijeme dešavala na popularnoj platformi YouTube. Dvojica državljana SAD, Vebster Batista Fernandes i Hoze Teran, osmislili su način da iskoriste ranjivosti u YouTube-ovom sistemu zaštite autorskih prava.

Naime, Fernandes i Teran su uspjeli da se predstave kao legitimni vlasnici autorskih prava na više od 75.000 tuđih pjesama. Kroz svoju firmu MediaMuv, i u saradnji sa jednom kompanijom iz Dominikanske Republike, prijavljivali su YouTube-u navodno “neovlašćeno” korišćenje sadržaja i primali su naknade za to, prenosi Bug.hr.

Krajem 2021. godine američko je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo proces protiv dvojice američkih državljana zbog velike organizirane prevarantske akcije, osmišljene na štetu YouTubea. Webster Batista Fernandez i Jose Teran uvidjeli su da YouTube isplaćuje naknade vlasnicima autorskih prava za monetizirane sadržaje, ali i da u njegovom sistemu za borbu protiv piratstva postoji propust.

“Content ID” prevaranti

Naime, kada neko na YouTube postavi sadržaj, za koji nema osigurana prava, izvorni vlasnik prava može zloupotrebu spriječiti na dva načina: blokiranjem tuđih videa ili pak monetizacijom istih u vlastitu korist. Fernandez i Teran pokušali su, pa i uspjeli, nadmudriti YouTube i predstaviti se kao legitimni vlasnici autorskih prava na tuđe sadržaje, pa su posljedično od toga dobivali naknade. Činili su to naizgled legalno, kroz svoju kompaniju MediaMuv i kroz partnerski odnos s drugom kompanijom, sa sjedištem u Dominikanskoj Republici, koja je bila legitimni sudionik YouTubeovog programa monetizacije.

Uspjeli su iskoristiti metodu tzv. Content ID prevare, pa YouTubeu prijavljivati “neovlašteno” korištenje sadržaja, za koje su se predstavljali kao originalni vlasnici prava. Riječ je bila o ukupno više od 75.000 pjesama, za koje su kroz godine dobivali tantijeme, a da zapravo s autorstvom nisu imali veze. Za takve im je sadržaje YouTube ukupno bio isplatio više od 23 miliona dolara, od čega je ovaj dvojac većinu zadržavao za sebe i živio prilično razmetnim i luksuznim načinom. Prilikom hapšenja, primjerice, pronađene su im skupocjene kuće, luksuzni automobili i bankovni računi s milionskim iznosima.

Sudski proces protiv njih okončan je krajem juna, a u međuvremenu su obojica doznali i svoju sudbinu. Teran je osuđen na objedinjenu kaznu od 70 mjeseci zatvora, uz tri godine naknadne uslovne slobode, dok će Fernandez iza rešetaka provesti 46 mjeseci, s također tri dodatne godine pojačanog nadzora nakon toga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,