Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Na današnji dan: Preminuo Toše Proeski, rođen Oscar Wilde

Preuzmite sliku

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1663. – Rođen princ i austrijski vojskovođa Eugen Savojski.  Smatran je najvećim vojskovođom svoga vremena. Tokom njegovog napada na Sarajevo, grad je opljačkan i zapaljen. Preminuo je 21. aprila 1763. godine.

1793 . – U Parizu giljotirana francuska kraljica Marija Antoaneta. Smatra se jednom od najomraženijih francuskih kraljica. Revolucionarni sud ipak, ju je osudio na smrt zbog različitih zločina i prekršaja.

1813. – U bitci kod Leipziga koalicija šest sila je nanijela težak poraz Napoleonu Bonaparteu. Radilo se o najvećoj euvopskoj bitci  do I Svjetskog rata u kojoj je sudjelovalo više od pola miliona ljudi. Time je Napoloenova moć slomljena te je iduće godine prisiljen na abdikaciju i protjeran na Elbu.

1854. – Rođen književnik Oscar Wilde. Poznat je njegov roman “Slika Doriana Graya“, drame “Važno je zvati se Ernest“, “Teško je biti idiot“,  priče “Slavuj i ruža“, “Sretni kraljević“, te mnoga durga. Preminuo je 30. novembra 1900. godine.

1886.- Rođen prvi izraleski državnik David Ben Gurion. Bio je predvodnik borbe za stvaranje Izraela. Preminuo je 1. decembra 1973. godine.

1927. – Rođen književnik Gunter Grass, autor romana “Limeni bubanj“. Godine 1999. dobio je Nobelovu nagradu za književnost. Preminuo je 15. aprila 2015. godine.

1940. – Nacistički general-guverner Hans Frank formirao je Varšavski geto, prostor koji je zauzimao oko 2,5 posto površine Varšave, a u koji je bilo smješteno oko trećina njenih stanovnika. Mjesec dana nakon toga geto je potpuno ograđen zidovima, bodljikavom žicom i stavljen pod nadzor SS-a.

1964. – Kina postala peta svjetska nukelarna sila.

2007. – U saobraćajnoj nesreći preminuo makedonski pjevač Toše Proeski. Poznate su njegove pjesme “Pratim te“, “Volim osmijeh tvoj“, “Srce nije kamen” i mnoge druge. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje