Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Muslimani traže intervenciju UN-a za izgradnju džamije u Južnoj Koreji

Preuzmite sliku

Grupa za ljudska prava u Južnoj Koreji uputila je apel Ujedinjenim narodima (UN) da im pomognu u izgradnji džamije u Južnoj Koreji, javlja Anadolu Agency (AA).

Nezadovoljni neradom lokalnih vlasti da provedu sudske naloge, grupa za ljudska prava potražila je pomoć u UN-u u vezi s pitanjem izgradnje bogomolje za muslimanske vjernike u toj zemlji u kojoj živi oko 200.000 muslimana.

Apel je upućen nakon što su stanovnici grada Daegu na jugoistoku zemlje blokirali izgradnju džamije u blizini Nacionalnog univerziteta Kyungpook.

Dozvola za izgradnju dvospratne džamije dobijena je 2020. godine, a predviđeno mjesto je ranije korišteno kao molitveni centar.

– Opstrukcija građevinskih radova –

Lokalna grupa za ljudska prava u ponedjeljak je uputila apel specijalnom izvjestitelju UN-a za vjerske slobode da pozove državne i lokalne vlade Južne Koreje da “intervenišu kako bi zaustavili opstrukciju građevinskih radova od strane stanovnika i odmah uklone svinjske glave” s tom područja.

Grupa za mirno rješavanje spora u vezi sa izgradnjom džamije uputila je apel jer se vlasti do sada nisu obazirale na zahtjev muslimanske zajednice da se uklone svinjske glave sa ulice koja vodi prema lokaciji gdje bi trebala biti izgrađena džamija.

Peticijom koja je upućena zvaničniku UN-a pozivaju se vlada Južne Koreje i lokalne vlasti da “javno osude sve oblike diskriminacije zasnovane na religiji ili rasi, organizuju edukaciju o dužnosti vjerske neutralnosti i antirasizma za sve javne službenike grada Daegu”.

– Transparenti i svinjske glave –

Oni koji se protive izgradnji džamije blokirali su pristup gradilištu, postavili transparente i ostavili svinjske glave u blizini mjesto gdje bi trebala biti muslimanska bogomolja.

Uprkos sudskim nalozima da se krene sa izgradnjom, lokalna muslimanska zajednica nije mogla da završi gradnju jer su pojedini nemuslimani ometali cijeli proces.

“Borit ćemo se protiv izgradnje džamije do posljednjeg daha”, pisalo je na transparentu istaknutom pored gradilišta.

– “Čista islamofobija” –

Osuđujući takav čin kao islamofobičan, Mian Muaz Razaq, predstavnik muslimanskih studenata, izjavio je za dnevni list “South China Morning Post“ da muslimane u toj zemlji nazivaju i teroristima.

“Održavaju skupove protiv islama, nazivaju nas teroristima, postavljaju transparente s porukama protiv naše religije, dijele pamflete mržnje protiv muslimana. Kako ovakve postupke nazvati? Ovo je čista islamofobija”, kazao je Razaq.

Prema navodima tamošnjih medija, lokalni zvaničnici su objavili da su bespomoćni rekavši: “Nemamo nadležnost da uklanjamo svinjske glave bez odobrenja stanovnika jer su to predmeti koje su kupili neki građani.”

– U zemlji živi oko 200.000 muslimana –

Od oko 52 miliona stanovnika Južne Koreje, 28 posto njih se izjasnilo kao kršćani na popisu stanovništva provedenom 2015. godine, a 15,5 posto je kazalo da su budisti.

Prema podacima Korejske muslimanske zajednice, muslimani u zemlji čine 0,4 posto ili oko 200.000 stanovnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje