Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Moguće povećanje nivoa mora za više od jednog metra

Preuzmite sliku

Nivo mora na planeti povećava se brže nego što je predviđano i do kraja ovog vijeka mogao bi da se poveća za više od jednog metra, ako ne dođe do smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, rezultati su istraživanja u kojem je učestovalo više od stotinu stručnjaka.

Na osnovu novih saznanja o osjetljivosti klime i topljenju leda u polarnim oblastima, stručnjaci tvrde da gradovi u priobalnim područjima na planeti treba da budu spremni za porast nivoa mora, koji bi, kako ističu, mogao da se poveća i za pet metara do 2300. godine, odnosno, ranije nego što su to predvidjele UN, piše “Guardian”.

Globalni porast nivoa mora od nekoliko metara pogodio bi mnoge gradove na obalama, kao što su Miami, New York, Aleksandrija, Venecija ili Bangkok, a neki od takvih gradova bi usljed toga možda morali da budu potpuno napušteni jer ih nije moguće odbraniti, kaže jedan njemački stručnjak.

Kako navodi “Guardian”, prema najgorem scenariju, koji podrazumijeva povećanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i globalni porast temperature od 4,5 stepeni Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba, nivo mora će do 2100. godine biti povećan za 0,6 do 1,3 metara u odnosu na trenutni nivo, pa bi bez domova mogle ostati stotine miliona ljudi.

Poređenja radi, ako čovječanstvo uspije da smanji emisiju ugljen-dioksida i rast temperature zadrži na dva stepena Celzijusa, porast nivoa mora iznosio bi podnošljivijih pola metra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,