Srijeda, 17. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mjere sigurnosti: U određenim školama u SAD-u učenici moraju nositi providne ruksake

Preuzmite sliku

Školski okrug u Dallasu najavio je u ponedjeljak da će od učenika zahtijevati da nose prozirne ili mrežaste ruksake u školu, pridružujući se drugim okruzima Teksasa u implementaciji novih mjera sigurnosti nakon masakra u školi u Uvaldeu, piše CNN.

Nova pravila primjenjuju se na učenike od 6. do 12. razreda Nezavisnog školskog okruga Dallas – drugog po veličini okruga javnih škola u Teksasu – i stupiće na snagu kada u avgustu počne predstojeća školska godina 2022-2023. Druge vrste torbi više neće biti dozvoljene, navode iz školskog okruga, prenosi Tuzlanski.ba.

“Priznajemo da providni ili mrežasti ruksaci sami po sebi neće eliminirati zabrinutost za sigurnost”, navodi se u saopćenju okruga. “Ovo je samo jedan od nekoliko koraka u sveobuhvatnom planu distrikta za bolje osiguranje sigurnosti učenika i osoblja.”

Distrikt je već kupio prozirne ruksake i planira da ih podijeli prije početka školske godine, navodi se u saopštenju.

Odluka je donijeta na osnovu povratnih informacija učenika i roditelja, kao i preporuka operativne grupe za bezbjednost u okrugu. Zahtjevi za ruksacima u Dalasu slijede novo ispitivanje sigurnosnih mjera nakon što je naoružani napadač ubio 19 djece i dvoje nastavnika u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu 24. maja, što je druga najsmrtonosnija pucnjava u školi K-12 u SAD-u.

Školski okrug u Dallasu nije jedini u Teksasu koji pojačava mjere sigurnosti.

Prošle sedmice, školski okrug u Seguinu, blizu San Antonija, saopštio je da će u novoj školskoj godini preći na jasnu politiku ruksaka za učenike srednjih i srednjih škola.

Nakon pucnjave 2018. godine koja je odnijela živote 14 učenika i tri odrasle osobe u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi, učenici su morali da nose prozirne ruksake kada se vrate u školu nakon proljetnog raspusta.

Nekoliko studenata Parklanda kritikovalo je politiku kao neefikasnu sigurnosnu mjeru i izrazilo zabrinutost zbog privatnosti pravila. Zahtjev je ukinut nekoliko mjeseci kasnije.

U Teksasu, nekoliko okruga je preciziralo da će učenici moći nositi male netransparentne vrećice u svojim ruksacima u kojima će držati lične stvari poput novca i higijenskih proizvoda.

Pucnjave u školama u SAD-u dostigle su 20-godišnji maksimum 2021. godine, a prijavljene su 93 pucnjave u školama prema federalnim podacima navedenim u izvještaju Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja.

Neki učenici svakog jutra moraju proći kroz detektore metala kada stignu u školu, a mnogi širom nacije prolaze obuku aktivnog pucanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje