Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ministri arapskih zemalja pozvali UN da preuzme odgovornost za Al-Aqsu

Preuzmite sliku

Ministri vanjskih poslova arapskih država pozvali su jučer Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da preuzme odgovornost u održavanju međunarodnog mira i sigurnosti i da provede relevantne rezolucije o Istočnom Jerusalemu.

Nakon hitnog sastanka u Kairu na kojem su razgovarali o situaciji u Jerusalemu, ministri su pozvali Vijeće sigurnosti UN da obaveže Izrael da prekine politiku stalnih napada na Istočni Jerusalem i Al-Aqsa džamiju čime krši međunarodno pravo i rezolucije. Oni su podržali mjere koje je palestinsko rukovodstvo poduzelo da zaštiti Al-Aqsa džamiju koja je pod zaštitom UNESCO i predstavlja sveto mjesto islama, prenosi WAFA.

Osudili su izraelske napade i djelovanje na okupiranim teritorijama. Naložili su Arapskoj grupi u New Yorku i ambasadorima arapskih država da hitno razotkriju izraelske planove da promijeni historijski i pravni status Al-Aqsa džamije.

Dali su podršku pravu Palestinaca da brane svoj grad i islamska i pravoslavna sveta mjesta od takvih pokušaja. Pozvali su i američku administraciju da nastavi napore u vraćanju sigurnosti i smirivanju tenzija. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje