Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministarstvo odbrane Turske: Na sjeveru Iraka i Sirije uništeno 29 ciljeva terorista

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Turske podijelilo je nove snimke operacije u kojoj je tokom noći na sjeveru Iraka i Sirije uništeno 29 ciljeva terorista, javlja Anadolu.

U objavi Ministarstva na nalogu na društvenim mrežama navodi se da su u operaciji uspješno uništeni ciljevi terorista na sjeveru Iraka i Sirije.

Ministarstvo odbrane Turske objavilo je da su ciljevi terorista na sjeveru Iraka i Sirije pogođeni kopnenom podrškom i zračnim akcijama, a broj neutralisanih terorista na sjeveru Iraka porastao je na 20.

Ministarstvo je navelo da su turske snage gađale ciljeve terorista nakon jučerašnjeg napada terorista u zoni operacije “Kandža-Katanac” na sjeveru Iraka.

  • Ministarstvo odbrane objavilo je da je broj poginulih turskih vojnika u sukobu s teroristima koji su pokušavali da se infiltriraju u područje gdje se nalazi baza u zoni operacije “Kandža-Katanac” na sjeveru Iraka porastao je na devet.

    Turska je pokrenula niz operacija protiv PKK-a u sjevernom Iraku od 2020. godine, a posljednja operacija “Kandža-Katanac” pokrenuta je u aprilu 2022. godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i AvasinBasyana.

    Prethodno su pokrenute operacije Turske “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

    PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje