Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ministar odbrane Turske posjetio iračku granicu

Preuzmite sliku

Ministar nacionalne odbrane Turske Yasar Guler posjetio je u nedjelju južnu granicu zemlje s Irakom za vrijeme tekućih antiterorističkih operacija, javlja Anadolu.

“Ministar nacionalne odbrane Yasar Guler, koji je cijele noći vodio operacije iz Operativnog centra vazdušnih snaga, otišao je na iračku granicu u zoru”, objavilo je Ministarstvo na društvenoj mreži X, dodajući da je Guler bio u pratnji vojnog vrha.

U turskim vazdušnim napadima uništene su desetine terorističkih ciljeva u sjevernom Iraku i Siriji, a mnogi teroristi su neutralisani nakon što su teroristi PKK od petka ubili 12 turskih vojnika u sjevernom Iraku.

“Vazdušni napadi su izvedeni kako bi se eliminisali teroristički napadi na Turkiye i njene bezbjednosne snage iz sjevernog Iraka i Sirije neutralizacijom pripadnika terorističke grupe PKK i drugih terorističkih elemenata i kako bi se osigurala bezbjednost granica u skladu s legitimnim pravima samoodbrane koja proizilaze iz čl. 51 Povelje UN-a”, navodi se u saopštenju Ministrstva.

 • Guler je čestitao pilotima koji su učestvovali u izvođenju operacije, zajedno s visokim komandantima Oružanih snaga Turske.

  Nakon napada terorista PKK u sjevernom Iraku, Turska je ponovo potvrdila odlučnost da se bori i eliminiše terorizam na njegovom izvoru.

  Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obećao je u subotu da će Turska spriječiti pojavu terorističkih struktura u sjevernom Iraku i Siriji bez obzira na cijenu.

  Teroristi PKK se često kriju u sjevernom Iraku kako bi planirali prekogranične napade u Turskoj.

  PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.​

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje