Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Lagao o ulozi u ratu: Bivši specijalac RS-a mora napustiti SAD

Preuzmite sliku

Bivši član specijalne policijske jedinice bh. entiteta Republika Srpska u vrijeme genocida u Srebrenici 1995. godine Oliver Dragić, koji je optužen za prevaru američke imigracione službe, napustit će SAD u junu, prenijela je agencija AP.

Dragić se pojavio pred Federalnim sudom u Clevelandu koji ga je osudio na vrijeme provedeno u pritvoru, odnosno 13 mjeseci, i na deportaciju.

Podsjetimo, Dragić je uhapšen u avgustu 2016. u gradu Barberton u američkoj saveznoj državi Ohio. On je tada dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu pri prijavljivanju statusa izbjeglice u Ameriku, prenosi Radiosarajevo.

Godinu dana kasnije, Dragić se izjasnio da nije kriv za posjedovanje i korištenje nepravilnih imigracionih dokumenata. Američka vlada ga je prethodno optužila po tri tačke prevare.

Dragićev advokat rekao je da će Oliver sa majkom u junu napustiti SAD i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, navodi agencija AP.

Njega se sumnjiči da je počinio ratni zločin u vrijeme rata u BiH. Prema nalazima sudskog vijeća, Dragić je bio član Vojske RS-a u vrijeme kada je počinjen genocid u Srebrenici. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje