Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kruzer s 3 hiljade putnika u karantinu: Strahuje se od opasne zarazne bolesti

Preuzmite sliku

Više od 3.000 ljudi nalazi se na brodu blizu otoka Mauricijusa u istočnoj Africi i nemaju pristup kopnu zbog zaraze koja se širi kruzerom.

Luka u glavnom gradu Mauricijusa Port Luoisu druga je koja nije dozvolila pristajanje američkom kruzeru Norwegian Dawn nakon što se nekoliko putnika razboljelo i požalilo na gastroentestinalne probleme. Prije toga odbila ih je luka na francuskom otoku La Reunion.

Sumnja se na koleru, poznatu i kao plava smrt, koja trenutno hara jugom Afrike.

“Odluka da ne dozvolimo pristup brodu donesena je kako bismo izbjegli zdravstvene rizike”, izvijestila je lokalna lučka uprava nakon što je u nedjelju zabranila pristajanje kruzeru.

Najmanje 14 putnika i članova posade ima proljev i povraća. Izolirani su u svojim sobama, a zdravstveni djelatnici tamošnjeg ministarstva zdravstva uzeli su im uzorke i poslali ih na analizu te se rezultati očekuju u utorak.

Iz kompanije koja je vlasnik kruzera priopćili su da se mali broj putnika požalio na simptome te su intervenirale lokalne zdravstvene vlasti, dok je na brodu podignut nivo higijene i poduzete su mjere kako bi se zaštitili ostali gosti i osoblje.

Brod je na put krenuo 13. februara iz Južoafričke Republike, posjetio je Madagaskar te je trebao posjetiti La Reunion i Mauricijus – na kojem su se trebali ukrcati novi putnici te se vratiti u polaznu luku, prenosi Reuters.

Šta je kolera?

Kolera je akutna bakterijska crijevna infekcija koja se prenosi nečistom pitkom vodom ili hranom.

Bolest se lako liječi lijekovima, ali ako se ne liječi, može izazvati zatajenje bubrega i smrt zbog znatnog gubitka tekućine, prenosi Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,