Subota, 28. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

258

OPORAVLJENI

5

UMRLI

4
Preuzmite sliku

Kinski sud krijumčare droge osudio na odgođenu smrtnu kaznu i doživotni zatvor

Kineski sud je osudio devet osoba, jednu uz odgođenu smrtnu kaznu, zbog krijumčarenja opioidnog analgetika fentanila u Sjedinjene Američke Države.

Prvooptuženi, Liu Yong osuđen je  na smrtnu kaznu s odgodom, što se u praksi svodi na doživotni zatvor, dok je Jiang Juhuau izrečena  doživotna zatvorska kazna, zbog prodaje i proizvodnje droge, objavio je Centralni narodni sud u gradu Xingtai u kineskoj provinciji Hebeiu.

Sud je naveo  da su proizveli i prodali oko 11,86 kg fentanila, gotovo 3,4 kg nordazepama, 41,9 grama diazepama i preko 5 kg alprazolama, prenosi Xinhua.

Još sedam optuženih za ilegalnu prodaju droge, osuđeno je na zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do doživotnog zatvora.

Droga, sirovine i alati za proizvodnju narkotika  koji su uključeni u slučaj biće zaplijenjeni.

Reuters navodi da je ovo prvi takav slučaj saradnje Kine i Sjedinjenih Država.

Ranije je SAD kritikovao Kinu da ne čini dovoljno na suzbijanju ilegalne trgovine tom opasnom drogom, što je dodatno iritiralo ionako napete odnose Kine i Sjedinjenih Država, nagrižene štetnim trgovinskim ratom, piše britanska agencija.

Saopšteno je o uspješno provedenoj akciji razbijanja krijumčarskog lanca upravo dok se očekuje potpisivanje privremenog trgovinskog sporazuma.

 • Fentanil je izuzetno adiktivan sintetički opioid, 50 puta potentniji od heroina. Relativno je jeftin pa se često koristi  za proizvodnju krivotvorenih narkotika – dileri ga miješaju s heroinom ili čak u potpunosti zamjenjuju heroin njime, a da o tome ne obavijeste korisnike, pa dolazi do predoziranja, što je u SAD-u izazvalo epidemiju predoziranja.

  Viši dužnosnik kineskog Nacionalne komisije za kontrolu narkotika Yu Haibin kazao je novinarima u sjevernom gradu Xingtaiju, gdje je održano suđenje, da su američke i kineske zakonodavne vlasti zajedno radile na razbijanju lanca koji je u SAD krijumčario fentanil i druge opioide koristeći kurira.

  Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u Sjedinjenim Državama u 2017. godini zabilježeno je više od 28 hiljada smrti od predoziranja sintetičkim opioidima, i to uglavnom povezanih sa supstancama vezanih uz fentanil.

  Američka Agencija za suzbijanje droga prozivala je Kinu kao glavni glavni izvor ilegalnog fentanila. Kina je te optužbe odbacila. Američki predsjednik Donald Trump u augustu je optužio kineskog predsjednika Xia Jinpinga da nije proveo obećano pooštravanje mjera, prenosi Reuters.

  Yu je izjavio da je Kina spremna surađivati s američkim zakonodavnim vlastima i svim drugim međunarodnim kolegama na suzbijanju trgovine narkoticima, te tako “nastaviti pridonositi kineskoj mudrosti i snazi u globalnom upravljanju narkoticima”. (Fena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje