Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kinezi dizajnirali robotsku ruku za preglede zaraženih koronom

Preuzmite sliku

Mašina se sastoji od robotizirane ruke na točkovima koja može obaviti ultrazvučni pregled, uzeti briseve iz usne šupljine i čuti zvukove što ih proizvode organi pacijenta, pri čemu se obično koristi stetoskop. 

Takve zadaće obično obavljaju sami doktori, ali uz pomoć ovakvog robota, opremljenog kamerama, medicinsko osoblje neće nužno morati biti u istoj prostoriji u kojoj se nalazi pacijent, štaviše, ono može biti i u drugome gradu.

– Doktori su vrlo hrabri, ali ovaj je virus jednostavno prezarazan – kazao je glavni dizajner robota, profesor na Sveučilištu Tsinghua, Zheng Gangtie te dodao da se robotske ruke mogu koristiti i za najopasnije zadaće.

Na zamisao o robotu došao je u vrijeme proslave Lunarne nove godine, kada je Wuhan bio zatvoren, a broj zaraženih i umrlih svakog je dana ubrzano rastao.

Zheng je želio pridonijeti nastojanjima da se svima kojima je potrebno pruži odgovarajuća pomoć.

Prvoga dana Lunarne nove godine od prijatelja Dong Jiahonga, predsjednika pekinške bolnice Tsinghua Changgung čuo je da je najveći problem u tome što se zdravstveni radnici ‘na prvoj liniji obrane’ lako zaraze koronavirusom.

Odlučio je okupiti tim koji je preradio dvije mehaničke ruke uz pomoć iste tehnologije koja se koristi na svemirskim stanicama i za istraživanja mjeseca.

– Roboti su gotovo u potpunosti automatizirani te se čak uspijevaju dezinficirati nakon pregleda pacijenta. Međutim, doktori su kazali kako je bolje pribjeći što manjoj automatizaciji jer prisutnost doktora smiruje i tješi pacijenta – pojasnio je Zheng..

Tim trenutno raspolaže sa dva robota, od kojih je jedan još uvijek u sveučilišnom laboratoriju, a drugi je u bolnici Wuhan Union, gdje su se u četvrtak doktori počeli osposobljavati za njegovu upotrebu.

Ako sve bude išlo po planu, robot će se početi koristiti na pacijentima oboljelim od koronavirusa u Wuhanu od nedjelje, kazao je Zheng.

Naučnik je kazao da bi volio izraditi još sličnih robota, ali sredstva sveučilišta “su presušila”. Izrada jednog robota stoji 72.000 dolara. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje