Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kina “lovi” Ujgure širom svijeta uz pomoć određenih zemalja, zatvaraju ih u “kampove za prevaspitavanje”

Preuzmite sliku

Kineska vlada ne samo da maltretira Ujgure unutar kineskih granica, već ih “lovi” u inostranstvu, uz pomoć zemalja poput Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata,  kako bi suzbila kritike represije Pekinga nad muslimanskim manjinama, piše NBC News.

Razmjeri napora kineskog Ministarstva državne sigurnosti da uznemiravaju, pritvaraju i izručuju Ujgure iz cijelog svijeta, kao i saradnja koju ostvaruju od vlada na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, opisani su do neviđenih detalja u novom izvještaju, „Great Wall of Steel”, od strane Kissinger instituta Centra Woodrow Wilson o Kini i Sjedinjenim Državama, prenosi Tuzlanski.ba.

Više od 5.500 Ujgura izvan Kine bilo je na meti Pekinga, pogođeno kibernetičkim napadima i prijetnjama članovima porodica koji su ostali u Kini, a više od 1.500 Ujgura je privedeno ili prisiljeno da se vrati u Kinu  kako bi se suočili s zatvorom i mučenjem u policijskom pritvoru.

“To je prva velika studija koja humanitarnu krizu u Xinjiangu stavlja u globalni kontekst, pokazujući međunarodnu dimenziju kampanje Pekinga za suzbijanje Ujgura”, rekao je autor izvještaja, Bradley Jardine, Schwartzman saradnik u Wilson centru i direktor istraživanja u društvu Oxus za srednjoazijske poslove.

Prisilna vraćanja u Kinu su u toku.

Dana 13. aprila, Saudijska Arabija je deportovala ženu Ujgura i njenu 13-godišnju kćer u Kinu, gdje rizikuju da budu zatočene u ogromnoj mreži „kampova za prevaspitanje“ u zapadnoj kineskoj provinciji Xinjiang. Djevojčin otac i još jedan Ujgur, muslimanski učenjak, i dalje su zatočeni u kraljevstvu. Nejasno je da li je neko od njih zvanično optužen.

“Kinezi su prilično uplašeni zbog onoga što muslimansko stanovništvo misli o tretmanu prema Ujgurima i uložili su posebne napore da utiču na vladu i javno mnijenje u tim zemljama”, rekao je Zenz, koji je viši saradnik za kineske studije na Memorijalu žrtvama komunizma Fondacija.

 • Kampovi za Ujgure

  Kineske vlasti u Xinjiangu počele su prikupljati žene i muškarce 2017. godine, uglavnom muslimane iz etničkih manjina Ujgura, Kazahstana i Kirgiza i zatvarati ih u kampove osmišljene da ih oslobode terorističkih ili ekstremističkih sklonosti.

  Vjeruje se da je od milion do dva miliona Ujgura i pripadnika drugih manjina iz Xinjianga zatvoreno u logorima, gdje su prisiljeni da proučavaju marksizam, odriču se svoje vjere, rade u fabrikama i suočavaju se sa zlostavljanjem. Peking kaže da ovi “kampovi za prevaspitavanje” pružaju stručnu obuku i da su neophodni za borbu protiv ekstremizma. Kineska ambasada u Washingtonu nije odgovorila na zahtjev za komentarom ovog članka.

  Prema izvještaju, ono što naučnici nazivaju “transnacionalnom represijom”, u rasponu od online uznemiravanja do pritvora i izručenja, dogodilo se u 44 zemlje, a Ujgurima su prijetili i zastrašivali ih u Sjedinjenim Državama, Japanu i širom Evropske unije. Više od 1.500 pritvora i prisilnih povrataka u Kinu dogodilo se od 1997. godine, od čega više od 1.300 od 2014. godine.

  Kineska tajna služba oslanjala se na strane vlade u mnogim slučajevima i Interpol u nekim slučajevima kako bi pomogla u repatrijaciji Ujgura koje žele kontrolirati, navodi se u izvještaju.

  “Ovo mijenja priču o Ujgurima jasno stavljajući do znanja da Kina ne samo da maltretira Ujgure unutar kineskih granica, već ih progoni i na međunarodnom planu, kako legalnim tako i ilegalnim kanalima, u velikim razmjerima”, rekao je Robert Daly, direktor Kissingerovog centra Wilson.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,