Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina lansirala prvi satelit u svijetu za testiranje 6G mreže

Preuzmite sliku

Kina je lansirala u svemir prvi satelit na svijetu “za testiranje 6G mreže”, izvijestili su u ponedjeljak državni mediji.

Satelit je lansirao najveći svjetski telekom operater China Mobile i uspješno je postavljen u nisku orbitu kako bi “ponudio nisku latenciju i visoke brzine prijenosa podataka”.

Izbačen u svemir s 5G satelitom u subotu, satelit će “testirati 6G mrežu” i koristi “domaći softver i hardver, podržava rekonstrukciju softvera u orbiti, fleksibilnu implementaciju osnovnih mrežnih funkcija i automatizirano upravljanje, povećavajući učinkovitost i pouzdanost rada satelitske jezgrene mreže u orbiti”, saopćio je China Mobile.

Autonomnu 6G mrežu zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka.

Postavljanje takvih satelita u nisku Zemljinu orbitu omogućuje “veću pokrivenost telekomunikacijskim signalom u zemaljskim mobilnim mrežama, pružajući globalno satelitske internetske usluge veće propusnosti”, saopćio je telekomunikacijski div.

Prošlog oktobral, kineski naučnici uspješno su testirali komunikacijski uređaj u svemiru koji može “prenijeti svjetlosne signale s jedne lokacije na drugu bez pretvaranja u električne signale”.

Test je proveo tim na Institutu za optiku i preciznu mehaniku Xian, pri Kineskoj akademiji nauka.

Poznata kao “tehnologija optičkog prebacivanja u svemiru”, poslana je u svemir s kineskog raketnog nosača Y7 prošlog auguta.

Ranije, u novembru 2020, Kina je poslala u svemir “prvi 6G eksperimentalni satelit na svijetu”.

Eksperimentalni 6G satelit imao je za cilj “provjeru teraherc (THz) komunikacijske tehnologije u svemiru.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,