Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kim Jong-un poslao ‘prelijepo’ pismo Trumpu na tri strane

Preuzmite sliku

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je primio prelijepo pismo na tri strane od sjevernokorejskog lidera Kima Jong-una i ocijenio da će s njim voditi još pregovora u pokušaju da prevaziđu pat poziciju oko nuklearnog programa Pjongjanga.

“To je veoma pozitivno pismo. Mislim da ćemo imati novi sastanak. Zaista je napisao prelijepo pismo na tri strane, zaista prelijepo pismo”, kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Trump je rekao da nije zabrinut zbog brojnih raketa koje je Kim lansirao prethodnih dana i izazvao negodovanje američkih saveznika u regionu. On je dodao da su sve te rakete bile kratkog dometa i ponovio da Sjeverna Koreja nikad nije prekršila obećanje da neće više sprovoditi nuklearne probe.

Donald Trump je kazao da je Kim u pismu naveo da je uznemiren zbog nedavnih zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje koje Pjongjang vidi kao prijetnju.

Lideri SAD i Sjeverne Koreje do sada su se sastali tri puta – u Singapuru, u Hanoju i u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje, ali novi pregovori za sada nisu zakazani.

Na njihovom drugom samitu, u vijetnamskom gradu Hanoju u februaru, Trump je odbacio zahtjev Kima za demontiranje glavnog nuklearnog kompleksa Sjeverne Koreje, a da njoj zauzvrat budu ukinute sankcije. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,