Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kanada će primiti 20.000 Afganistanaca, prednost imaju ranjive grupe

Preuzmite sliku

Kanada je saopštila da će primiti više od 20.000 Afganistanaca koji su u opasnosti i primorani su da bježe pod naletom talibana.

Imigracioni ministar Kanade Marko Mendisino potvrdio je ovu informaciju, a visoki kanadski političari u julu su rekli da će brojni Afganistanci koji su sarađivali sa kanadskom vladom moći da se nasele u toj sjevernoameričkoj državi, prenio je list “Hill”.

“Vlada Kanade je veoma zabrinuta zbog pogoršanja stanja u Afganistanu, kao i zbog rizika koji se stvara za mnoge Afganistance”, saopštila je kanadska vlada.

Dodaje se da je kanadski specijalni imigracioni program već doveo brojne Afganistance u Kanadu, “čiji timovi neprestano rade širom planete da dovedu što više ljudi na bezbjedno.”

Kanada takođe planira da pokrene specijalan program koji se fokusira na dobrodošlicu “posebno ranjivim grupama”, uključujući “ženama liderima, aktivistima za ljudska prava, novinarima, progonjenim vjerskim manjinama, pripadnicima LGBT populacije”.

Vlada dodaje da aplikanti moraju da prođu proces prijema kako bi se odredilo u koji dio Kanade mogu da idu.

Ministar odbrane Kanade rekao je da su neki kanadski vojnici već bili u Afganisanu i pomagali u procesu prebacivanja Afganistanaca u Kanadu. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,