Nedjelja, 20. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Japanac uhapšen jer je ostavio posmrtne ostatke svog oca u javnom WC-u

Muškarac u Japanu uhapšen je nakon što je navodno namjerno ostavio kremirane posmrtne ostatke svog oca u WC-u stanice metroa.

Kada je u septembru prošle godine Hiroakiju Hishijimu preminuo otac, službenici tokijskog predjela Shinjuku kremirali su njegovo tijelo. Hishijima je otišao pokupiti očeve posmrtne ostatke u novembru radi pokopa, no bojao se da će se njegova majka naljutiti ako kući odnese pepeo svog oca, piše Index.hr.

Tokijska policija izjavila je danas za CNN da je Hishijima ostatke ostavio odjeljku muškog zahoda na stanici metroa i da je uhapšen 17. januara.

Novčana kazna ili do tri godine zatvora

Prema japanskom zakonu, ostavljanje kostiju na javnom mjestu, osim ako se ne radi o groblju, kažnjava se novčanom kaznom ili do tri godine zatvora.

U Japanu je sve veći problem što učiniti s posmrtnim ostacima voljene osobe ili srodnika jer zbog neprestanog starenja stanovništva ima sve više pogreba te snažno rastu cijene grobnih parcela.

Prema bivšem japanskom pogrebnom direktoru Yusukeu Wadi, sve je češće da ljudi slabijih primanja odluče unajmiti čamac i platiti da se kremirani ostaci njihovog rođaka prosipaju u ocean. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,