Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japan: Porast broj samoubistava zaposlenih žena tokom pandemije

Preuzmite sliku

Broj samoubistava među zaposlenim ženama u Japanu porastao je tokom pandemije koronavirusa, navodi se u vladinom izvještaju objavljenom u utorak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bijela knjiga o prevenciji samoubistava, koju je odobrila Vlada, pokazuje da se broj samoubistava među ženama povećao za 935 na ukupno 7.026 u 2020. godini, objavila je državna televizija NHK.

Porast broja samoubistava predstavlja prvi porast u posljednje dvije godine.

“To sugeriše da bi uzrok mogao biti promjena u uvjetima rada izazvanim širenjem koronavirusa”, dodaje se u izvještaju.

Kod muškaraca koji su izvršili samoubistvo, broj je pao za 23 na 14.055, što je 11. put zaredom da Japan bilježi pad broja samoubistva među muškarcima.

Ukupno 21.081 osoba oduzela je sebi život u toj ostrvskoj državi prošle godine, što je povećanje od 912 u odnosu na 2019.

“To je prvo povećanje na godišnjem nivou od 2009. godine. Prethodno povećanje uslijedilo je nakon globalne finansijske krize 2008.”, navodi se u izvještaju.

Najveći porast broja samoubistava zabilježen je kod “zaposlenih žena koje su radile u kancelarijama, pružale zdravstvenu njegu ili obavljale druge vrste usluga”.

“Kao mogući razlozi ili motivi samoubistava među žena navode se promjene radnog okruženja i odnosa s drugima na poslu”, dodaje se.

Japan je već godinama u vrhu ljestvice u svijetu po broju samoubistava.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,