Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Japan otkrio novu kontaminaciju Modernine vakcine

Preuzmite sliku

Japanska prefektura Okinawa obustavila je u nedjelju upotrebu vakcine Moderne protiv covida-19 nakon što je uočena još jedna kontaminacija, priopćila je lokalna vlada.

Dan ranije je japansko ministarstvo zdravstvo objavilo kako se istražuje smrt dvojice muškaraca nakon primitka kontaminirane Modernine vakcine, iako je uzrok smrti nepoznat. Prefektura Okinawa objavila je u nedjelju da je program vakcinisanja djelomično odgođen.

“Obustavljamo upotrebu Moderninih vakcina protiv covida-19 jer su strane tvari uočene u nekima od njih”, navodi se u priopćenju

Proizvodne linije u kojima je na Okinawi zabilježena kontaminacija u subotu, drugačije su nego kod 1,63 miliona doza koje su suspendirane nakon dva smrtna slučaja, navode lokalni mediji. Ministarstvo zdravstva navodi da su tridesetogodišnjak i tridesetosmogodišnjak umrli početkom augusta nakon što su primili drugu dozu Moderne.

Njihove su doze izvučene iz jedne od triju serija koje je suspendirala vlada u četvrtak, nakon što je ustanovljena kontaminacija nekoliko bočica. Ministarstvo napominje da istražuje uzrok smrti i da nije sigurno postoji li uzročno-posljedična povezanost s vakcinom

“Trenutno nemamo dokaze da je te smrtne slučajeve izravno prouzročilo Modernina vakcina. Važno je provesti formalnu istragu kako bi odredili postoji li veza”, poručili su u subotu zajedničkim priopćenjem Moderna i njen japanski distributer Taketa.

Nepoznata je i narav čestica pronađenih u bočicama koje partnerska firma izradila za Modernu u Evropi.

“Bočice su poslane u mjerodavni laboratorij na analizu, a inicijalna saznanja bit će dostupna početkom iduće sedmice”, ističu Moderna i Takeda.

Španska farmaceutska firma ROVI koja je izradila bočicu poručila je u četvrtak priopćenjem da istražuje uzrok kontaminacije te serije, koja je distribuirana samo u Japanu. ROVI navodi da je problem možda nastao na jednoj od njihovih proizvodnih linija.

Oko 44 posto Japanaca u potpunosti je vakcinisano, a zemlja se bori s rekordnim porastom broja zaraženih uslijed širenja zaraznije delta varijante. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,