Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Izvještaj: Globalna prodaja oružja nastavila rasti u 2021. godini

Preuzmite sliku

Obilježavajući sedmu godinu uzastopnog rasta, prodaja 100 najvećih svjetskih proizvođača oružja dostigla je 592 milijarde dolara u 2021. godini, objavio je u ponedjeljak Stockholmski institut za istraživanje mira (SIPRI), javlja Anadolu Agency (AA).

Stotinu najvećih svjetskih kompanija za proizvodnju oružja prodalo je teško naoružanje i vojne usluge u vrijednosti od 592 milijarde dolara u 2021., što je povećanje od 1,9 posto u odnosu na godinu ranije.

Ponovno povećanje je veće nego 2020., ali ispod prosječnog povećanja u četiri godine prije pandemije koronavirusa.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i dalje su domaćini najvećem broju kompanija koje su rangirane među 100 najboljih jer je prodaja oružja 40 američkih kompanija iznosila 299 milijardi dolara.

Od 2018. godine, pet najboljih kompanija nalazi se u SAD-u, dok su jedna britanska i četiri kineske kompanije ostale među 10 najboljih.

Prva kompanija na listi bila je Lockheed Martin, čija je ukupna prodaja prošle godine iznosila 60,34 milijarde dolara, a slijede je Raytheon Technologies (41,85 milijardi dolara) i Boeing (33,4 milijarde dolara).

Od 100 najboljih kompanija, 27 je imalo sjedište u Evropi, a njihova prodaja kombiniranog oružja iznosila je 123 milijarde dolara.

Lucie Beraud-Sudreau, direktorica SIPRI-jevog programa vojnih izdataka i proizvodnje oružja, rekla je da su problemi u lancu snadbijevanja imali ozbiljan uticaj na prodaju oružja prošle godine.

Dotičući se rusko-ukrajinskog rata, u izvještaju se navodi da je proizvodnja oružja ruskih firmi porasla, uprkos problemima vezanim za pristup poluvodičima i sankcijama.

Na listi 100 najboljih nalazilo se šest ruskih firmi, čija je ukupna prodaja dostigla 17,8 milijardi dolara.

“Osam kineskih kompanija za proizvodnju oružja imalo je ukupnu prodaju oružja od 109 milijardi dolara”, navedeno je u izvještaju.

Dvije turske firme su također bile uključene na listu: Aselsan (2,16 milijardi dolara) i Turkish Aerospace (1,2 milijarde dolara).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,