Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski vojnici priveli i tukli Palestinca sa Down sindromom

Preuzmite sliku

Tokom nereda prošlog vikenda u gradu Al-Halilu, na Zapadnoj obali, izraelska vojska privela je, a nakon toga pretukla Palestinca Muhammeda at-Tavila, a radi se o osobi sa Downovim sidromom, javlja Anadolija.

Iako je Muhammed at-Tavil poznat široj javnosti ovog grada, kao i činjenica da boluje od Downowog sindroma, izraelska vojska ga je na najgrublji način privela, a zatim i tukla. Njegovo privođenje zabilježile su kamere, što je kasnije i objavljeno na društvenim mrežama.

Tavil, koji je kasnije pušten na slobodu, u razgvoru sa novinarom AA istakao je kako mu je vojnik bez ikakvog razloga prišao, svezao mu ruke a nakon toga je odveden u stanicu. Tokom perioda provedenog u pritvoru, ističe kako je bio izložen nasilju izraelskih vojnika.

“Prvo su me tukli, a poslije pustili”, rekao je Tavil.

Muhammedov otac Hizir at-Tavil kazao je kako se njegov sin često kreće po gradu, poznat je svima u okolini, a u dijelovima starog grada poznat je čak i izraelskim vojnicima. Ipak, naglašava kako su ga vojnici svjesno priveli, iako im je bio poznat.

“Iako su ga poznavali i znali njegovu situaciju, izraelski vojnici su uz međusobne podsmijehe odveli moga sina, a nakon toga su ga tukli”, kazao je otac at-Tavil.

Ovom prilikom uputio je poziv svim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, posebno onima koje štite osobe sa invaliditetom, da intervenišu po hitnom postupku i zaustave izraelske napade na Palestince.

Amir as-Shelvedi, koji je fotografisao privođenje Muhammeda, također je ukazao na brutalnost izraelskih vojnika, koji su, kako je rekao, odveli Muhammeda sa Downovim sidromim, iako ih je on molio da to ne rade.

“Muhammed živi u četvrti Abu Suneyne i vraćao se kući. No, izraelskki vojnici su blokirali taj dio grada i nisu mu dozvolili da prođe, on je samo želio da ide kući. Novinari koji su tu bili prisutni upozravali su vojnike na njegovu situaciju, no oni se na to nisu obazirali i priveli su ga”, kazao je as-Shelvedi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje