Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izrael na sukob u Gazi troši 246 miliona dolara dnevno

Preuzmite sliku

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich objavio je da Izrael dnevno na sukob u Gazi troši oko 246 miliona dolara, javlja Anadolu.

Govoreći za radio izraelske vojske, Smotrich je rekao da će biti promjena u godišnjem budžetu zbog rata koji traje od 7. oktobra.

“Ovogodišnji budžet zemlje više ne vrijedi. Treba ga promijeniti u skladu s razvojem događaja u Izraelu”, izjavio je Smotrich.

Rekao je da još nema procjenu nedirektnih troškova za ekonomiju koja je djelomično paralizovana masovnom mobilizacijom vojnih rezervista i velikim brojem raketa ispaljenih s palestinske strane.

Godišnji budžet u Izraelu, koji je oko 132 milijarde dolara za 2023., predviđen je da za 2024. bude oko 140 milijardi dolara.

Izrael bombarduje Gazu od iznenadnog napada Hamasa 7. oktobra, te je cijelu enklavu stavio pod blokadu, ostavljajući 2,3 miliona stanovnika s malo hrane, vode, goriva i medicinskih potrepština.

U izraelskim vazdušnim napadima na Pojas Gaze ubijeno je 6.546 Palestinaca, među kojima su 2.704 djeteta, 1.584 žene i 364 starije osobe.

S druge strane, u sukobu je poginulo oko 1.400 Izraelaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,