Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Island čeka erupciju vulkana: Preko noći više od 300 potresa

Preuzmite sliku

Stanovnici jugozapadnog dijela Islanda nervozno čekaju moguću erupciju vulkana. Čak i ako ne dođe do provale magme, vjerovatno će proći mjeseci prije nego što će se evakuisani iz opasne zone moći vratiti kući.

Ribarski grad Grindavik (3400 stanovnika) evakuiran je prije sedmicu dana jer ispod tla tutnji ogromna količina magme, uzrokujući pritom hiljade potresa. Seizmička aktivnost je već oštetila grad, ostavivši za sobom veliku pukotinu koja prolazi kroz Grindavik.

Islandski meteorološki ured navodi kako će do erupcije najvjerovatnije doći negdje duž tunela magme dugačkog 15 km, s time da je “glavna lokacija” područje sjeverno od Grindavika, u blizini planine Hagafell.

Naime, ispod poluotoka Reykjaness formiran je dug tunel magme koji se proteže ispod Grindavika i zatim jugozapadno do mora. Stručnjaci procjenjuju da se magma nalazi na oko 800 metara ispod površine, piše The Guardian.

Dio grada potonuo za jedan metar

Zapadni dio Grindavika je od prošlog petka potonuo za više od jednog metra i nastavlja tonuti brzinom od oko 4 cm dnevno. Ako dođe do erupcije, mogle bi se pojaviti značajne štete na lokalnoj infrastrukturi i ispuštanja otrovnih para. Obližnje geotermalno odmaralište Blue Lagoon, jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda, zatvoreno je barem do kraja novembra zbog opasnosti od erupcije.

Islanđani su naviknuti na vulkansku aktivnost jer žive iznad Srednjoatlantskog grebena. Euroazijska i Sjevernoamerička ploča odmiču se jedna od druge, nekoliko centimetara svake godine. No do ovakve situacije, odnosno evakuacije cijelog mjesta, nije došlo zadnjih 50 godina.

Stanovnici će možda morati čekati sedmicama prije nego što bude sigurno za povratak. Vlasti su im dopustile da se vrate kućama na pet minuta, kako bi uzeli vrijedne stvari i kućne ljubimce.

“Vulkanska nestabilnost bi mogla potrajati desetljećima”

“Ne očekujemo eksplozivnu erupciju, iako to nije nužno dobra stvar. Erupcija niskog intenziteta mogla bi značiti da će se lava sedmicama i sedmicama izlijevati iz niza pukotina. Island se na razne načine bori protiv dolaska lave, ali priroda uvijek pobjeđuje ako erupcija traje dovoljno dugo”, rekao je Matthew Roberts iz IMO-a.

“Očekujemo vulkanske erupcije duž cijelog poluotoka, ne samo na jednom mjestu. Ta bi nestabilnost mogla trajati desetljećima”, dodao je.

Jutros je poluotok Reykjanes pogodio potres magnitude 3.7. Od ponoći je sjeverno od Grindavika zabilježeno 370 manjih potresa, prenosi Index.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,