Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Irak u trodnevnoj žalosti nakon 165 ubijenih osoba

Preuzmite sliku

Iračke vlasti su objavile trodnevnu žalost u zemlji nakon što je u terorističkom napadu koji je izvela Islamska država Iraka i Levanta (IDIL) u nedjelju ubijeno 165 ljudi, ranjeno 225. To je najsmrtonosniji napad izveden u Iraku od 2007 godine.

Spasilačke ekipe su rekle da su pobijene cijele porodice, a veliki broj preživjelih ima teške opekotine.

IDIL je, prema tvrdnjama stručnjaka, u značajnoj  mjeri izgubio teritorije koje je u Siriji i Iraku zauzeo od polovine 2014. godine, kao i izvore prihoda od nafte i trgovanja umjetninama, no po svemu sudeći ne fali joj bombaša samoubica, javlja Slobodna evropa.

Ne računajući smtronosni napad na istanbulski aerodrom u utorak veče, za koji nijesu preuzeli odgovornost iako su turske vlasti ustvrdile da iza njega stoji IDIL, od petka su u tri različite države izveli tri smrtonosna samoubilačka napada od kojih je najkrvaviji bio onaj u nedjelju u Bagdadu gdje je broj žrtava dosegao 165 a ranjenih 225.

U Sadijskoj Arabiji se u ponedjeljak bombaš samoubica raznio u blizini američkog konzulata u Džedi. U tom je napadu stradao samo bombaš samoubica, dok je jedan policajac povrijeđen.

IDIL je preuzeo odgovornost i za napad u petak u Bangladešu u jednom restoranu u Daki kada je ubijeno 20 ljudi. Američki državni sekretar John Kerry rekao je da je FBI ponudio pomoć bangladeškim vlastima da bi, među ostalim, utvrdili i kako su u njihovom slučaju mladi obrazovani ljudi do te mjere radikalizovani. Policija u Bangladešu je saopštila da su svih šest napadača ubijeni, dok je IDIL objavio fotografije pet nasmijanih napadača ispod njihove karakteristične crne zastave. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,