Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Indija lider u svijetu po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama: Svake četiri minute pogine jedna osoba

Preuzmite sliku

Indija je vodeća zemlja u svijetu po broju stradalih u saobraćajnim nesrećama, a godišnje u toj zemlji u blizu 450.000 nesreća život izgubi 150.000 ljudi.

U izvještaju Svjetske banke se navodi da Indija posjeduje jedan posto od ukupnog broja automobila u svijetu, a da se u toj zemlji dogodi 11 posto od ukupnih smrtnih slučajeva izazvanih u saobraćajnim nesrećama u svijetu.

Također se navodi da se u Indiji svakog sata dogode u prosjeku 53 saobraćajne nesreće, a da svake četiri minute jedna osoba izgubi život u tim nesrećama.

Piyush Tewari je član Udruženja za zaštitu života u Indiji i bori se za poboljšanje uvjeta na cestama i poboljšanje rada hitnih medicinskih servisa u toj zemlji. On smatra da su pogrešne projekcije puteva glavni uzročnik nesreća.

“Među uzročnicima nesreća su i nepoštivanje saobraćajnih pravila, greške vozača i nedostatna usluga hitne medicinske službe“, kazao je Tewari.

Ističući kako samo SAD ima dužu cestovnu mrežu od Indije, Tewari je kazao da Indija nema dovoljno saobraćajnih policajaca da bi prevenirala nepoštivanje saobraćajnih propisa. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje