Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hirošima: Puštanjem bijelih golubova obilježena 71. godišnjica nuklearne katastrofe (FOTO)

Preuzmite sliku

Hiljade ljudi okupilo se i ove godine u Hirošimi kako bi obilježilo 71. godišnjicu bacanja prve atomske bombe u historiji usljed čega je istog dana poginulo više od 70.000 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Tačno u 8:15 sati po lokalnom vremenu, u koliko je i pala atomska bomba na ovaj japanski grad prije 71 godinu i u trenutku ubila 70.000 ljudi, desetine hiljada učesnika je minutom ćutanja i puštanjem bijelih golubova odalo počast žrtvama. Četiri mjeseca poslije napada bilans mrtvih bio je preko 200.000.

Odavanje počasti je, kao i prethodnih godina, upriličeno u Parku mira u blizini mjesta koje je bilo centar napada. Odavanju počasti i sjećanju na žrtve ove nuklearne katastrofe prisustvovao je i premijer Japana Shinzo Abe.

Na današnji dan prije 70 godina američki vojni bombarder je na Hirošimu bacio atomsku bombu “Little Boy”, a samo tri dana kasnije savezničke snage su izvele i drugi sličan napad bombom “Fat Man” u Nagasakiju.

U momentu eksplozije u Hirošimi je ubijeno 70.000 ljudi, a u naredna četiri mjeseca od posljedica atomskog napada umrlo je blizu 200.000 ljudi. Nemoguće je i utvrditi bilanse posljedica radijacije u narednim godinama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: