Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Hillary Clinton i zvanično prva žena kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u

Preuzmite sliku

Bivša prva dama, nekadašnja američka državna sekretarka, i senatorka New Yorka Hillary Clinton i zvanično je imenovana za prvu ženu kandidatkinju Demokratske partije na predsjedničkim izborima koji će se u SAD-u održati 8. novembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U Philadelphiji se održava konvencija Demokratske partije na kojoj je već prvog dana Clinton dobila podršku 15 delegata iz Južne Dakote i tako sakupila neophodnih 2.383 delegatska glasa, nakon čega je i zvanično proglašena predsjedničkom kandidatkinjom.

Clinton je tako postala prva žena kandidatkinja na predsjedničkim izborima, a u četvrtak će se prvi put javnosti obratiti u svojstvu kandidatkinje.

Senator Vermounta Bernie Sanders bio je rival Clintonove u unutarstranačkoj utrci za nominaciju za predsjedničkog kandidata, a i on je jučer podržao svoju oponenticu, nakon čega je grupa njegovih simpatizera protestirala zahtijevajući da ne odustaje od utrke.

“Hillary Clinton će biti fantastičan predsjednik. Izuzetno sam sretan da je mogu podržati natom putu“, poručio je Sanders.

Clinton je nedavno saopćila da je senator Virginije Tim Kaine njen kandidat za potpredsjednika SAD-a.

Predsjedniki izbori u SAD-u, 58. po redu će se održati 8. novembra ove godine, a Clinton će se za poziciju 45. predsjednika te zemlje boriti sa republikanskim oponentom Donaldom Trumpom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,