Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Haaretz: Izraelci strahuju da će zbog zločina nad Palestincima biti krivično gonjeni

Preuzmite sliku

Palestina je zatražila od Međunarodnog krivičnog suda da provede istragu o izraelskim ratovima na Gazu, naseljavanju na palestinske teritorije i zatvaranju Palestinaca u izraelske zatvore.

Izrael sastavlja tajni popis s imenima stotina vojnih i obavještajnih službenika koji bi mogli biti uhapšeni u inostranstvu ako Međunarodni krivični sud (ICC) otvori istragu o izraelskim ratnim zločinima počinjenim na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelski list Haaretz objavio je u četvrtak da se na popisu za sada nalazi između 200 i 300 dužnosnika, o čemu neki od njih nisu obaviješteni, prenosi Anadolija.

“Popis se drži u tajnosti, zbog straha da bi samo izlaganje moglo ugroziti osobe koje se na njemu nalaze. Postoji vjerovatnoća da će ICC takav popis imena smatrati službenim izraelskim priznanjem umiješanosti tih službenika u slučajeve pod istragom”, navodi Haaretz.

Izraelske vlasti namjeravaju izdati naredbu svim osobama čije se ime spominje na ovom tajnom popisu da se suzdrže od putovanja u inostranstvo, u slučaju da ICC pokrene istragu o ratnim zločinima za koje se sumnja da su ih Izrael i njegove snage počinile na palestinskim teritorijima tokom godina okupacije.

Izraelski ratovi na Gazu

Očekuje se da ICC uskoro odluči hoće li prihvatiti zahtjev glavne tužiteljice Fatou Bensouda da se pokrene istraga o ratu između Izraela i Islamskog pokreta otpora (Hamas) zbog sumnji u činjenje ratnih zločina na palestinskim teritorijama počevši od 2014. godine, kada je Izrael počeo svoj posljednji rat na Gazu, ističe Haaretz.

“S obzirom na vremenski okvir, stručnjaci međunarodnog prava vjeruju da će zvaničnici i donositelji odluka koji su sudjelovali u tim događajima, a koji su počeli s ratom u Gazi u ljeto 2014. godine, biti prvi koji će se suočiti s istragom suda”, navodi list.

Dodaje da se među njima nalaze premijer Benjamin Netanyahu, bivši ministri odbrane Moshe Yaalon, Avigdor Lieberman i Naftali Bennett, bivši načelnik Generalštaba izraelske vojske Benny Gantz i Gadi Eizenkot, sadašnji načelnik Generalšataba Aviv Kochavi te bivši i sadašnji šef sigurnosne službe Shin Bet, Yoram Cohen i Nadav Argaman.

Izrael je počeo svoj rat na Gazu 8. jula 2014. godine i trajao je više od 50 dana.

U ratnim dejstvima su 2.322 Palestinca izgubili živote, među kojima i 578 djece, 489 žena i 102 starije osobe.

Izrael je u ovom ratu uništio oko 11.000 stambenih jedinica.

Na potezu sudije u Hagu

“Dužina popisa pokazuje da su uvrštene i osobe na nižim funkcijama, uključujući vojne oficire nižeg ranga, a možda čak i službenici uključeni u izdavanje različitih vrsta građevinskih dozvola u doseljeničkim i divljim naseljima, jer je pitanje židovskog naseljavanja na palestinskim teritorijima također u okvirima tražene istrage”, dodaje izraelski list.

Glavna tužiteljica ICC Fatou Bensouda podržava inicijativu da ovaj sud pokrene istragu protiv Izraela zbog ratnih zločina protiv čovječnosti na palestinskim teritorijima, ali odluka o tome i dalje ovisi o sudijama ICC-a.

Još uvijek nije poznat datum kada će sudije donijeti svoju odluku, ali izraelski mediji predviđaju da bi se ta odluka mogla očekivati u narednim danima.

Palestina je zatražila od ICC-a da provede istragu o izraelskim ratovima na Gazu, naseljavanju na palestinske teritorije i zatvaranju Palestinaca u izraelske zatvore.

ICC ne istražuje države, već samo političke i vojne dužnosnike. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje