Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Guterres se zahvalio naučnicima BioNTecha koji su izumili anticovid vakcinu

Preuzmite sliku

Generalni sekretar Unedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da Njemačka treba biti ponosna na svoje naučnike i čelnike kompanije BioNTecha Ugura Sahina i Ozlem Tureci koji su razvili vakcinu protiv koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom 75. godišnjice osnivanja UN-a, prvi čovjek te organizacije Guterres se obratio zastupnicima njemačkog parlamenta.

Izrazivši zahvalnost naučnicima porjeklom iz Turske Sahinu i Tureci, Guterres je kazao da rukovodstvo UN-a trenutno ima zadaću da anticovid vakcinu učini globalnim dobrom i dostupnom za sve ljude u svijetu.

“Moramo se boriti i protiv dezinformisanja i populizma. Populističke retorike koje se ne oslanjaju na nauku, već na teorije zavjere, samo dezinformiraju ljude i otežavaju nam borbu protiv koronavirusa. Zato UN promovira savjete i preporuke koje su bazirane isključivo na naučnim istraživanja i činjenicama”, poručio je Gterres.

Ukazujući na posljedice pandemije COVID-19 u svijetu i više od 1,5 miliona smrtnih slučajeva, Guterres je kazao da je svijet suočen s jednom od najvećih ekonomskih kriza modernog doba.

“Ekonomije propadaju, firme se zatvaraju, raste se nezaposlenost, ljudi pate širom svijeta. Daleko smo od ostvarenja ciljeva održivog razvoja”, kazao je Guterres.

Ističući kako pandemija prijeti budućnosti čovječanstva, Guterres je kazao kako je pandemija otkrila sve slabosti međunarodnog sistema u kojem najviše pate najslabiji te je poručio da rješenje i izlaz iz krize mogu biti samo plod globalne borbe i saradnje.

Prvi čovjek UN-a Guterres je također kazao kako je vidljivo posrnuće humanih vrijednosti, a porast antisemitizma, islamofobije i ksenofobije i drugih oblika diskriminacije.

“Historija nas uči da politike naslonjene na mržnju, optuživanja i sukobe uvijek i bez izuzetka vode u katastrofu”, zaključio je Guterres.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje