Četvrtak, 28. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Greta Thunberg: ‘Nadam se da je društvo došlo do prekretnice o klimi’

Šveđanka Greta Thunberg, mlada aktivistkinja za klimu, koja je inicijator skupova o klimi koji su danas održani širom svijeta, izrazila je nadu da je društvo konačno došlo do “prekretnice”.

O broju učesnika nema zvaničnih podataka, ali je Greta izjavila da se raduje ako ih ima na milione, prenosi Slobodnaevropa

“Cifre su nevjerovatne. Kad vidim video snimke, prosto ne vjerujem”, rekla je šesnaestogodišnjakinja prije nego što se pridružila skupu u New Yorku.

“Nadam se da će to biti prekretnica za društvo jer se vidi koliko je ljudi spremno da izvrši pritisak na političare, posebno prije samita UN o klimi naredne sedmice u New Yorku”, rekla je Greta.

Na ulice gradova širom svijeta je izašlo nekoliko hiljada učenika, studenata i radnika. Ovim putem su uputili zahtjev svjetskim liderima koji se okupljaju na samitu UN o klimi da usvoje hitne mjere da se spriječi klimatska katastrofa.

Protesti su započeli na Pacifičkim ostrvima, jer su najviše ogroženi zbog porasta nivoa mora, te u Australiji gdje se širom zemlje održavaju masovni protesti. Nakon toga su se prošili i na Japan, jugoistočnu Aziju, Evropu, Afriku i Bliski istok.

Podsjećamo, Greta Thunberg je privukla svjetsku pažnju kad je još prošle godine prestala ići petkom u školu kako bi protestvovala ispred zgrade švedskog parlamenta. Nakon toga su se pridružili i drugi učenici, te su osnovali pokret “Petkom za budućnost”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,