Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Grad iz kojeg je potekla pandemija korona virusa vratio se u normalno stanje

Preuzmite sliku

Situacija u kineskom gradu Wuhan, iz kojeg je, kako se tvrdilo, potekla pandemija virusa korona, vratila se u normalno stanje, ekonomija, škole i turističke atrakcije otvoreni su i rade na uobičajen način, a zvaničnici tvrde da je grad u potpunosti bezbjedan.

Vlasti u Wuhanu pozvale su strane novinare da u zvaničnoj turi obiđu grad kako bi izvijestili o naporima koji su u tom gradu preduzeti s ciljem oporavka ekonomije urušene pandemijom.

U ovom gradu potvrđeno je više od 80 posto smrtnih slučajeva od posljedica Covida-19 od ukupnog broja svih zaraženih u Kini, ali lokalni slučajevi transmisije u Wuhanu nisu zabilježeni još od maja, dok su restriktivne mjere uvedene tokom dvomjesečnog karantina ublažene, prenosi Reuters.

Pristup pijaci sa koje su, kako se tvrdilo, potekli prvi slučajevi zaraze virusom korona, još je ograničen.

Iako su zvaničnici zatvorili pijacu navodno povezanu sa prvim slučajevima zaraze, sve veći broj naučnika smatra da virus nije potekao sa ovog mjesta.

Neka studije ukazuju na to da je virus korona već cirkulisao prije nego što se pojavio na pijaci, i to putem viša ruta transmisije, a na mnoga pitanja u vezi sa njegovim porijeklom i dalje treba da bude odgovoreno. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,