Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gomile smeća na ulicama Gaze predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi

Preuzmite sliku

Pored izraelskih napada koji predstavljaju veliku opasnost za živote Palestinaca u Pojasu Gaze, i smeće na ulicama predstavlja veliki rizik od širenja raznih bolesti, javlja Anadolu.

Zbog izraelskih napada koji traju mjesecima, javne službe u Pojasu Gaze su prestale sa radom. U Rafahu, smeće se nakuplja na ulicama i u područjima u blizini stambenih naselja jer gradski kamioni ne mogu da odvoze smeće zbog opasnosti od napada.

  • Smeće koje čeka na ulicama uzrokuje širenje bolesti kao što su kolera, difterija i tifus. Ove gomile smeća produbljuju humanitarnu krizu povećavajući rizik od epidemija u području koje je pod izraelskim napadima.

    U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

  • Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

    Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,