Ponedjeljak, 25. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbourneu zaprimio sumnjivu pošiljku

Preuzmite sliku

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Melbournu zaprimio je sumnjivu pošiljku putem redovne pošte u srijedu u 12 sati po lokalnom vremenu, a svi djelatnici tog konzulata koji su bili u doticaju sa sumnjivom pošiljkom su dobro, priopćilo je u srijedu hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Konzulat je odmah obavijestio nadležne institucije, a policija je nedugo nakon toga izašla na teren te dodatno osigurala paket i uz ostale službe pokrenula izvide u vezi sadržaja paketa, prenosi Hina.

-Slične pakete zaprimilo je desetak diplomatskih predstavništava sa sjedištem u Melbourneu, a budući da istraga još uvijek traje za sada nemamo saznanja o pojedinostima – kažu u MVEP-u i dodaju da veleposlanstvo RH u Australiji nije zaprimilo takvu pošiljku.

Generalni konzul Joseph Petric kazao je srijedu CNN-u da su u pošiljci bila tri manja paketića i da nije bilo potrebe da se konzulat evakuira.

Australski mediji prenose da su paketi poslani na adrese ukupno 14 diplomatskih predstavništava i, osim hrvatskog konzulata Među ostalima, radi se o američkom, indijskom, pakistanskom, francuskom, južnokorejskom, grčkom i švicarskom konzulatu u Melbourneu.

Mediji prenose da neki paketi sadrže azbest, materijal koji se koristi u građevinarstvu i može izazvati zdravstvene probleme.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje