Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom osuđuje poricanje holokausta

Preuzmite sliku

Generalna skupština Ujedinjenih nacija velikom je većinom danas usvojila neobvezujuću rezoluciju kojom se osuđuje poricanje holokausta i poziva na veće međunarodne napore u borbi protiv antisemitizma u cijelom svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Rezolucija, koju su predložili Izrael i Njemačka, osuđuje poricanje masovnog ubistva šest miliona Židova koji su neselektivno ubijeni pod njemačkim nacističkim režimom tokom Drugog svjetskog rata i rezolucija poziva i nacionalne države i društvene mreže da povećaju nastojanja u borbi protiv antisemitizma.

Iran je bio jedina nacija koja je izrazila protivljenje usvajanju ove rezolucije. Govoreći prije glasanja, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da se antisemitizam poput raka proširio diljem svijeta.

Rezolucija je usvojena na 80. godišnjicu održavanja Konferencije u Wannseu na kojoj su se visoki nacistički dužnosnici složili oko onoga što su nazvali “konačnim rješenjem židovskog pitanja”, odnosno o sistemskog masovnom istrebljenju evropskih Židova.

Odlukom Generalne skupštine UN-a Međunarodni dan sjećanja na holokaust se obilježava 27. januara, a što se odnosi na datum kada je sovjetska vojska oslobodila zloglasni koncentracijski logor Auschwitz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,