Četvrtak, 29. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

FBI upao na Trumpovo imanje, obavili pretres

Preuzmite sliku

Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da su agenti FBI-ja pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

“Nakon rada i saradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban niti primjeren”, rekao je Trump u izjavi.

“Provalili su mi i u sef”

Trump nije rekao zašto je izvršen pretres, a nije želio reći ni šta je sve pretraženo. Ali rekao je da su mu agenti provalali i u sef.

Mar-a-Lago je “trenutno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika skupina agenata FBI-a”, izjavio je Trump pa dodao: “Čak su provalili u moj sef.”

Trump inače nije bio na imanju u vrijeme pretresa.

Što je bio fokus istražitelja

Kako piše CNN, pozivajući se na dobro obaviješten izvor, pretraga je započela u ponedjeljak rano ujutro po lokalnom vremenu i čini se da su istražitelji bili fokusirani na dio imanja gdje su Trumpovi uredi i lične prostorije.

Istraga o Trumpovom odnošenju dokumenata

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago.

Nadzorni odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,