Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU želi uvesti sankcije židovskim doseljenicima, Mađarska i Češka tu odluku žele spriječiti na sve načine

Preuzmite sliku

Mađarska i Češka iz različitih razloga blokiraju odluku EU o sankcioniranju izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali odgovornih za nasilje prema Palestincima.

Neimenovani diplomatski izvori na koje se poziva Reuters rekli su da je odluka o sankcijama blokirana na jučerašnjem sastanku veleposlanika država članica zbog protivljenja Mađarske i Češke.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky ranije je izjavio da njegova zemlja načelno nije protiv sankcioniranja nasilnih doseljenika, ali ne želi da ih se izjednačava s teroristima Hamasa. “Teroristički čin nije na istom nivou s onim što rade doseljenici. Te se stvari ne mogu povezivati”, rekao je Lipavsky.

EU uvela sankcije protiv Hamasa

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto izjavio je u srijedu da “sada definitivno nije vrijeme za sankcionisanje izraelskih doseljenika i da se EU treba fokusirati na pomoć Izraelu da porazi Hamas i oslobodi taoce“.

Evropska unija je već uvela sankcije protiv Hamasa zbog terorističkog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine, a u pripremi su i nove mjere. Prema diplomatskim izvorima, sankcije protiv izraelskih doseljenika mogle bi uslijediti nakon što se usvoje nove sankcije protiv Hamasa.

Države članice EU podijeljene su po pitanju sukoba na Bliskom istoku, jedan dio njih čvrsto stoji uz Izrael, dok druge pokazuje više razumijevanja za palestinsku stranu. Za odluke o sankcijama potreban je konsenzus svih članica. Sjedinjene Države i Velika Britanija već su uvele sankcije protiv nekoliko doseljenika koji su odgovorni za nasilje prema Palestincima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,