Nedjelja, 27. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Erdogan: Saudijci su brutalno ubistvo novinara planirali danima, Turska neće odustati od traženja pravde za Khashoggija (VIDEO)

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, danas je u turskom parlamentu govorio o ubistvu novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.


Erdogan je ranije rekao da će detaljno govoriti o slučaju koji je šokirao svijet. Erdogan je jučer najavio kako će ogoliti ovaj slučaj, a o detaljima Khashoggijevog ubojstva odlučio je govoriti istog dana kada se u Saudijskoj Arabiji održava važan investicijski forum.

Radi se o investicijskom forumu s kojeg se već povukao važan dio investitora, a svoj dolazak otkazala je i šefica MMF-a, sve uslijed optužbi na račun Saudijske Arabije za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Erdogan: Ubistvo je planirano danima unaprijed

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je kako je ubistvo novinara Khashoggija planirano danima unaprijed. U svojem govoru ponovno je iznio tvrdnje o kojima su pisali turski mediji.

Erdogan je ponovno izložio činjenice koje su već poznate, a u dobrom dijelu govora zatražio je da se kazne odgovorni za ovo ubistvo. Erdogan je poručio da imunitet ne može nikoga zaštititi od ovakvoga ubistva i poručio kako Turska neće odustati od traženja pravde za Khashoggija.

Pozvao je i na međunarodnu nezavisnu istragu, a postavio je i pitanja koja su se uglavnom odnosila na dolazak tima iz Saudijske Arabije, za koji turske vlasti tvrde da je ubio Khashoggija.

Ipak, Erdogan se u svojem govoru nije osvrnuo na audiosnimke o kojima se pisalo prošle sedmice.

Erdoan je rekao da su u ubistvu Khashoggija učestvovala dva tima.

“Noć uoči ubistva Khashoggija u Tursku je došlo 15 saudijskih dužnosnika. Njih šestero otišlo je iz Turske privatnim letom 2. oktobra. Još jedna osoba je otišla za Rijad redovnim letom. Želimo znati ko je dao naređenje da se ubije Khashoggi. Zašto je ovih 15 ljudi došlo u Istanbul na dan ubistva? Prema čijim naredbama su došli? Tražimo odgovore. Zašto zgrada generalnog konzula nije otvorena odmah, nego danima poslije? Zašto je bilo toliko nelogičnih izjava? Zašto se tijelo osobe za koju su priznali da je mrtva još nije pojavilo? Ako je službena izjava da je tijelo predato lokalnom saradniku, pitam ko je taj saradnik? Jer nije obična osoba spomenula lokalnog saradnika, nego zvaničnik Saudijske Arabije. Niko, dok ova pitanja ne budu odgovorena, ne smije ni pomisliti da je kraj ove rasprave” – rekao je turski predsjednik.

Rekao je da su nadzorne kamere bile isključene uoči zločina.

– Saudijci su prvo uklonili hard-disk iz nadzornog sistema. Ovo je, barem što se nas tiče, politički motivirano ubistvo – rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

Turski predsjednik urgira da se žestoko kazne oni koji su ubili utjecajnog kolumnistu “Washigton Posta”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje