Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Epidemija korona virusa pojavila se na dva ratna broda američke mornarice

Preuzmite sliku

Dva ratna broda američke mornarice koja djeluju u regiji Bliskog istoka zahvaćena su epidemijom korona virusa, saopćila je mornarica u petak, dok se oba vraćaju u luku u Bahreinu.

Desetak vojnika na USS San Diego, amfibijskom ratnom brodu, testirano je pozitivno na COVID-19, saopćila je komodor Rebecca Rebarich, glasnogovornica Pete flote sa sjedištem u Bahreinu. Kruzer s krstarećim raketama USS Philippine Sea također je potvrdio nekoliko slučajeva zaraze s COVID-19, dodala je.

,,Svi pozitivni slučajevi izolirani su na palubi i brodovi ostaju u restriktivnom COVID “balonu”.” kazala je Rebarich za Associated Press te dodaje: “Povratak u luku i medicinska podrška koordinirani su sa zemljom domaćinom i bahreinskim ministarstvom zdravstva.”

San Diego plovi sa skoro 600 mornara i marinaca, dok Philippine ima oko 380 mornara. Peta flota patrolira vodotocima Bliskog istoka. Njeni brodovi često su imali napete susrete s iranskim u Perzijskom zalivu i u Hormuškom moreuzu, uskom ulazu u zaliv kroz koji prolazi 20 posto ukupne svjetske trgovine naftom.

Najveća epidemija virusa u američkoj mornarici do sada je zabilježena na nosaču aviona USS Theodore Roosevelt, koji je morao biti usidren u Guamu skoro dva mjeseca u prošloj godini. Više od 1.000 njegovih mornara testirano je pozitivno i jedan je preminuo. Na kraju je skoro svih 4.800 članova posade poslano na obalu Guama u dvosedmični karantin.

Nemogućnost zapovjedništva broda da se nosi s epidemijom eskalirala je u jednu od najvećih kriza američkog vojnog čelništva u posljednjim godinama. Kapetan broda, koji je apelovao na bržu akciju da se zaštiti njegova posada od virusa koji se brzo širio, smijenjen je i promocija admirala s broda je odgođena. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,