Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Emmanuel Macron doputovao u posjetu Izraelu

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je jutros u Izrael kako bi izrazio punu solidarnost Francuske s Izraelom i sastao se s tamošnjim zvaničnicima, prenosi Anadolu.

Izraelski javni emiter KAN javlja da će se Macron tokom dana odvojeno sastati s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom i premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Prema saopćenju iz njegovog ureda, Macronova posjeta ima za cilj da podstakne oslobađanje talaca koje drži palestinska grupa Hamas u Gazi, kao i da pozove na nastavak “pravog mirovnog procesa“ između Palestinaca i Izraelaca.

Nekoliko evropskih lidera posjetilo je Izrael u protekle dvije sedmice kako bi pokazali solidarnost s Izraelom u jeku nove eskalacije tenzija.

Tenzije su eskalirale 7. oktobra kada je Hamas izveo napad na izraelske gradove u blizini granice s blokiranim Pojasom Gaze. Iz Hamasa su kazali da su ti napadi bili svojevrsni odgovor na izraelske napade na džamiju Al-Aksa i rastuće nasilje izraelskih doseljenika nad Palestincima. Više od 1.400 Izraelaca ubijeno je u napadima Hamasa od 7. oktobra, prema izraelskim vlastima.

Izraelska vojska je tada pokrenula žestoke zračne i artiljerijske napade na Gazu u kojima je uvijeno više od 5.000 Palestinaca. Među ubijenima je više od 2.000 djece i više od 1.100 žena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje