Srijeda, 21. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Donald Trump odobrio da se aplikacija TikTok koristi u SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je sporazum koji će omogućiti da aplikacija za razmjenu videa TikTok u kineskom vlasništvu nastavi da se koristi u SAD.

Trump je izjavio da je dao “blagoslov” partnerstvu između TikToka i američkih firmi Orakl i Volmart.

“Dao sam blagoslov sporazumu. Odobravam koncept”, rekao je Trump na izlazu iz Bijele kuće uoči predizbornog skupa u Sjevernoj Karolini. On je rekao da će se tim sporazumom osigurati bezbjednost podataka oko 100 miliona Amerikanaca koji koriste aplikaciju, rekavši novinarima: “Bezbjednost će biti striprocentna”.

  • Sjedinjene Države su ranije ove sedmice najavile zabranu kineske aplikacije TikTok i ViChat zato što, prema ocjeni Trumpa i bezbjednosnih zvaničnika, one prijete nacionalnoj bezbjednosti i mogu biti upotrebljene da prenesu podatke Kini. Zabrana je trebalo da stupi na snagu danas. Vlasnik društvene mreže Tiktok, negirao je optužbe da kontroliše ili razmenjuje podatke sa kineskom vladajućom Komunističkom partijom.

    Međutim, TikTok ugovor ne utiče na zabranu aplikacije za razmjenu poruka i plaćanja u kineskom vlasništvu ViChat, koja večeras više neće biti dostupna u američkim prodavnicama aplikacija.

    TikTok  je pozdravio Trampovo odobrenje sporazuma, koji bi sada trebalo da potpiše i kineska vlada. TikTok je rekao da će sporazum osigurati da američki zahtevi nacionalne bezbjednosti budu u potpunosti ispunjeni, dok je vlasnik saopštio da radi na postizanju sporazuma koji je “u skladu sa američkim i kineskim zakonom” što je prije moguće. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,