Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Djevojčica umrla nakon što je progutala bateriju: Kiselina iz baterije joj sagorjela crijeva

Preuzmite sliku

Harper-Lee Fanthorpe tragično je preminula tako što je progutala bateriju iz daljinskog upravljača i kad joj je kiselina iz baterije sagorjela crijeva i ušla u glavnu arteriju.

Njena majka, ožalošćena Sacey, u suzama objašnjava da se sjeća kako su njene posljednje riječi bile: “Mama, trebaš mi”, prenosi BBC.

Nije bila svjesna da je djevojčica nešto progutala dok nije pronašla daljinski upravljač sa baterijom koja nedostaje.

“Radi se o svjesti. Ako uspijem da spasim jedno dijete ili stotinu, tako što ću da upozorim roditelje da paze više, onda sam ispunila obećanje koje sam dala svojoj bebi”,  rekla je Sacey.

O djevojčici se tog dana brinula njena starija sestra Jamie, koja je opisala trenutak kada se djevojčici glava “iznenada vratila unazad” prije nego što je počela da povraća krv: “Nije reagovala. Samo je jako zasukala, oči su joj se zatvorile i nije mogla da mi odgovori, kao da nije bila tamo”

Hitno je prebačena u Univerzitetsku bolnicu Royal Stock, gdje je imala transfuziju krvi od dva litra nakon što je izgubila polovinu krvi u svom majušnom tijelu, prije nego što je krenula na operaciju.

“Rekla sam joj da je volim i tada sam je posljednji put vidjela. Na pola operacije, hirurg je izašao i rekao mi da misle da je progutala bateriju”, objasnila je majka za BBC.

Harper-Lee je pretrpjela srčanu aritmiju tokom operacije i umrla, a istraga o njenoj smrti presudila je da je to bilo slučajno.

“Postoji vrlo jasna zabrinutost zbog ovoga u javnom zdravstvu. To je pogodilo puno djece. Vlada Velike Britanije pokrenula je početkom ove godine kampanju za sigurnost baterija.”

Majka dodaje: “Nismo znali kolika je opasnosti toga. Baterije, one su u svemu, knjige za djecu, igračke. Morala sam da odem i kažem djevojkama da im je sestra preminula. Ostavila je vrlo veliku rupu u našim srcima. Ovih pet sedmica bilo je apsolutno mučenje, osjećam se tako izgubljeno. Kuća je tako tiha. Roditelji bi trebali biti svjesni simptoma kao što su slinjenje i iskašljavanje krvi, kao i dijete koje pokazuje na grlo ili stomak”.

Odbor za zaštitu djece Staffordshire izdao je upozorenje roditeljima nakon smrti, ohrabrujući roditelje da “vjeruju instinktima i brzo djeluju čak i ako nema simptoma”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,