Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Direktor FBI-ja zabrinut za nacionalnu sigurnost zbog TikToka

Preuzmite sliku

Direktor FBI Chris Wray izrazio je zabrinutost za nacionalnu sigurnost zbog TikTok-a, upozoravajući da je kontrola ove popularne aplikacije u rukama kineske vlade „koja ne dijeli naše vrijednosti“.

Wray je rekao da je FBI zabrinut da Kinezi sada imaju mogućnost da kontrolišu algoritam preporuka kod ove aplikacije, „koji im omogućava da manipuliraju sadržajem i, ako žele, da ga koriste za operacije utjecaja“. Također je ustvrdio da bi Kina mogla koristiti aplikaciju za prikupljanje podataka o svojim korisnicima koji bi se mogli koristiti za tradicionalne špijunske operacije, piše AP.

“Sve ove stvari su u rukama vlade koja ne dijeli naše vrijednosti i koja ima misiju koja je u velikoj mjeri u suprotnosti s onim što je u najboljem interesu Sjedinjenih Država. To bi trebalo da nas brine“, rekao je Wray prisutnima u Školi javne politike Gerald R. Ford na Univerzitetu Michigan.

Te zabrinutosti su slične onima koje je Wray iznio tokom saslušanja u Kongresu prošlog mjeseca kada se govorilo o ovoj temi.

Zabrinuta zbog kineskog uticaja na TikTok, administracija Donalda Trumpa je 2020. godine zaprijetila da će zabraniti aplikaciju u SAD-u i vršila pritisak na ByteDance da proda TikTok američkoj kompaniji. Američki zvaničnici i ta kompanija sada su u pregovorima o mogućem sporazumu koji bi riješio američke sigurnosne probleme, proces za koji je Wray rekao da se odvija u agencijama američke vlade.

„Kao što je direktor Wray ranije rekao, FBI-ev doprinos se razmatra kao dio naših tekućih pregovora s vladom SAD-a“, rekla je glasnogovornica TikToka Brooke Oberwetter u izjavi poslanoj e-poštom. „Iako ne možemo komentarisati specifičnosti tih povjerljivih razgovora, uvjereni smo da smo na putu da u potpunosti zadovoljimo sve razumne zabrinutosti za nacionalnu sigurnost SAD-a i da smo već napravili značajne korake ka implementaciji tih rješenja.“

TikTok je u vlasništvu kompanije ByteDance iz Pekinga. U saopštenju TikTok-a od petka se navodi da je ByteDance privatna kompanija i da je „TikTok Inc., koja nudi uslugu TikToka u Sjedinjenim Državama, američka kompanija koju obavezuju američki zakoni.“

Na saslušanju u Senatu u septembru, operativni direktor TikToka Vanessa Pappas odgovorila je na pitanja iz redova obje stranke rekavši da kompanija štiti sve podatke američkih korisnika i da zvaničnici kineske vlade nemaju pristup njima. „Nikada nećemo dijeliti podatke, tačka“, rekao je Pappas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje