Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Covid raj za bogate gdje ograničenja ne postoje

Preuzmite sliku

Postoji mjesto na kojem se uprkos pandemiji bez ikakvih ograničenja dešavaju divlje i glamurozne žurke, ali to mjesto je samo za one s gomilom para. Dubai odbija da uvede mjere koje bi bogatima pokvarile provod, uprkos tome što se suočava sa porastom slučajeva koronavirusa.

Život se u Dubaiju odvija skoro “normalno”, jer su restorani, hoteli i tržni centri puni ljudi, dok su u gradu sasvim uobičajene bučne zabave na jahtama.

Zbog toga je Dubai postao odredište brojnih zvijezda, sportista i ljudi sa dubokim džepom, koji odlaze u Emirate u potrazi za suncem, slobodom i zabavom.

Uprkos tome što je plan Emirata da vakciniše polovinu od svojih 10 miliona stanovnika do aprila, trenutna epidemiološka situacija je veoma nepovoljna. Naime, u posljednjih mjesec dana se broj zaraženih utrostručio, zbog čega su mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, prekinule letove za Dubai.

Ekonomija Dubaija zavisi od vazduhoplovnog, ugostiteljskog i maloprodajnog sektora – koji su svi teško pogođeni virusom – pa grad upravo zbog toga nastavlja da prkosi mjerama koje se uvode svuda u svijetu.

“Ekonomija Dubaija je kula od karata. Njihova konkurentska prednost je da budu mjesto gdje se pravila ne primjenjuju”, smatra M. Page, naučnik iz Karnegi zadužbine za međunarodni mir.

“Ljudima je već dosta ove pandemije”, rekla je Iris Sabeljano iz turističke agencije Al Arabi, dodajući da su mnogi njihovi klijenti bili prisiljeni da odu u karantin nakon što su bili pozitivni na koronavirus, a test su radili na aerodromu.

Putnicima koji dolaze sa odabrane liste zemalja nisu potrebni testovi prije putovanja, ali svi moraju da se testiraju na aerodromu u Dubaiju.

Za one koji umru od kovida 19 u Dubaiju, Emirates Airlines nudi da plati 1.800 dolara za pokrivanje troškova sahrane.

Ujedinjeni Arapski Emirati ne objavljuju javne informacije o klasterima bolesti ili hospitalizacijama. Nakon kampanje masovnog testiranja, zemlja je prijavila više od 256.000 pozitivnih slučajeva i 751 smrtnih ishoda bolesti.

Analitičari sumnjaju da su neobični demografski podaci Dubaija, u kojem živi 90 odsto stranaca, uglavnom zdravih, mladih radnika, spriječili da bolnice budu preopterećene. Takođe se zato održala niska stopa smrtnosti na 0.3 procenta. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,