Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte pale ispod 64 dolara zbog slabih ekonomskih podataka

Preuzmite sliku

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 64 dolara zbog zabrinutosti za potražnju nakon slabih podataka iz evropske i japanske industrije a dodatni pritisak stvorila je i vijest da bi Saudijska Arabija mogla obnoviti proizvodnju brže nego što se očekivalo.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 95 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,82 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 57,91 dolar.

Pozornost tržišta zaokupili su danas razočaravajući podaci iz japanske i industrije eurozone. Aktivnosti u japanskoj industriji ponovo su pale u septembru, nešto snažnije nego u prethodnom mjesecu. U eurozoni su pak zabilježile najveći pad u nešto više od šest godina.

“Finansijski podaci bili su jučer sve drugo samo ne ohrabrujući”, konstatira Tamas Varga iz PVM-a.

Posustajanje industrije loša je vijest za potražnju za energentima a vremenski se poklopilo s najavom iz Saudijske Arabije da bi proizvodnja u naftnim postrojenjima napadnutim dronovima mogla biti obnovljena prije nego što se očekivalo.

Reuters je jučer izvijestio da je Saudijska Arabija obnovila više od 75 posto izgubljene proizvodnje. Povratak na nivoe proizvodnje prije napada očekuje se početkom sljedeće sedmice.

Wall Street Journal piše da bi popravak mogao trajati nekoliko mjeseci duže nego što se predviđalo.

“Iz Saudijske Arabije i dalje stižu proturječne vijesti, ali sve više izvještaja upućuje na zaključak da Saudi Aramco nabavlja derivate a možda i sirovu naftu u inostranstvu kako bi u roku podmirio obaveze prema klijentima. Zbog toga se baš i ne čini da će kapaciteti uskoro biti potpuno obnovljeni”, procjenjuju u JBC Energyju.

Državna naftna kompanija Aramco pojačano nabavlja naftu, benzin i dizel u Evropi i drugim dijelovima svijeta, dodaje Reuters.

Značajniji pad cijena zakočila su očekivanja analitičara o padu američkih zaliha, s obzirom na rast američkog izvoza u Aziju, koji bi trebao zamijeniti saudijsku naftu, i smanjeni američki uvoz iz Iraka, kako ističe Mike Tran iz RBC Capital Marketsa.

Analitičari su u preliminarnoj Reutersovoj anketi procijenili da će sedmični izvještaji o zalihama u SAD-u pokazati pad zaliha sirove nafte i derivata u prošloj sedmici. Sedam analitičara procijenilo je u prosjeku da su zalihe pale za 800.000 barela.

Američki institut za naftu (API) objavit će podatke tokom dana a vlada sutra.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 64,51 dolar, što znači da je pala 79 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje