Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Blogeru zbog fotografije prijete smrću, a Talijani su ga i prijavili vlastima

Preuzmite sliku

Travel bloger kojeg pod nadimkom Nils Travel na Instagramu prati 50.000 ljudi objavio je fotografiju nastalu među ruševinama Pompeja i uspio razbjesniti svoje pratitelje.

“Mali dio na kojem nije bilo ljudi. Što znači da nije bilo nikoga ko bi vikao na mene da se spustim s ovoga. Tačno ono što mi je trebalo”, napisao je u opisu fotografije na kojoj sjedi na jednom od urušenih stupova.

Belgijac koji živi u Dubaiju ubrzo je u komentarima počeo dobivati gomilu negativnih komentara, među kojima je bilo i prijetnji smrću.

“Kakav si ti idiot! Nadam se da će ti sljedeći put kad ovako pokažeš koliko si glup to biti i posljednji u životu”, “Egocentrična budalo”, samo su neki od komentara koji se još uvijek mogu pronaći pod fotografijom, dok je ostale (mnogo gore) Nils obrisao.

TLDR: I didn’t delete this post so it can be a lesson to others. I sincerely apologise to everyone who is offended by this photo. -:- As you may or may not be aware, this photo I took while travelling in Italy has caused some controversy in the Italian mediasphere after posting it on Instagram. The photograph, which I’m not taking down so it can be a lesson for others, was taken at the famous archaeological site of Pompeii, a historically significant tourist attraction in Italy. I am pictured sitting on one of the columns in a visitor area of the site, which is what sparked the controversy. -:- First of all, I would like to apologise to everyone that I have offended by sitting on this stone column. I admit that it was not my smartest decision, and I was not thinking about the historical significance of the place and how it could be perceived by others if I pictured myself in this manner. In my photography, I try to always convey the beauty and feeling that I experience myself in a place, so I meant in no way to disrespect the cultural and historical heritage this place signifies. As someone with a large online following in the tourism niche, I realise I bear a greater responsibility than others to be an example of what and what not to post, or how to behave as a traveller. Now more than ever that is clear to me. -:- I love travelling from the bottom of my heart, it is what drives me and feeds my soul, and to read the – often nationalistic and xenophobic – harm and death wishes that I have received over the past 24 hours hurts me to the core. However, I have learned from this experience and I will apply it to my future travels. I hope others can learn from my mistake too. I am ready to move forward, discuss and engage in a healthy debate with anyone who wishes. -:- Last but not least, Pompeii can use our support in order to further research, educate and conserve their cultural heritage site! As a sign of good faith and remorse, I pledged a small amount to the cause, and I’m encouraging you to do the same! Donations can be made here: https://bit.ly/1tN2CBo -:- Love, Nils Travels

Objavu dijeli N I L S ✈ T R A V E L S (@nils.travels)

Naime, sjedenje na ruševinama Pompeja ne samo da pokazuje nepoštovanje nego je i strogo zabranjeno. Njegova fotografija posebno je razbjesnila Talijane od kojih su neki blogera već prijavili lokalnim vlastima.

Lokalni istraživač Vincenzo Marasco također se oglasio na svom Facebooku nakon Nilsove fotografije.

“Naša historijska baština mora se čuvati i braniti, posebno od onih koji nisu svjesni njene velike vrijednosti”, napisao je.

Nils nakon svega fotografiju ipak nije obrisao, već je promijenio opis.

“Želim se izviniti svima koje sam uvrijedio sjedeći na ovom stupu. Priznajem da to nije bila pametna odluka, nisam razmišljao o historijskom značenju ovog mjesta i kako će drugi percipirati ovakvu fotografiju”, napisao je i dodao da se nada da će ovo biti primjer drugima kako se ne smiju ponašati.

Pozvao je i svoje pratitelje da doniraju novac udruženju za očuvanje ruševina Pompeja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,