Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bliski istok opasno ‘kuha‘, Izraelci bez zadrške objavili: ‘Naši avioni sada mogu napasti Iran!’

Preuzmite sliku

Vjerovatno najmoderniji borbeni avioni na svijetu upravo su dobili nove sposobnosti, što je loša vijest za Teheran

Zračne snage Izraela (IAF) “dramatično” su povećale sposobnost svojih najmodernijih borbenih aviona za napad na Iran, objavio je ovih dana Jerusalem Post.

Konkretno, Izrael je povećao dolet na svojim F-35-icama, borbenim avionima pete generacije koji imaju znatno smanjeni radarski odraz što im (u teoriji) omogućuje djelovanje duboko unutar neprijateljskih linija bez da ih zapazi neprijateljska protuzračna obrana. S povećanim doletom, tvrdi Jerusalem Post, ovi avioni sada imaju mogućnost napasti ciljeve u Iranu bez dodatnog dolijevanja goriva u zraku. Štaviše, JP prilično direktno tvrdi kako ovo jačanje mogućnosti zračnih snaga dolazi u trenutku kada izraelska vojska diže nivo priprema za potencijalni udar na nuklearna postrojenja u Iranu, prenosi Jutarnji.hr.

Da je to zaista tako, sugeriše i činjenica da je IAF u svoje F-35-ice (koje u Izraelu zovu “Adir”) nedavno integrirao i novu “pametnu” bombu. Riječ je o oružju mase jedne tone koje Adir može nositi u svom unutrašnjem spremniku oružja, čime se ne narušavaju “stealth” karakteristike (smanjeni radarski odraz) aviona – što je vrlo važna činjenica ako vam je namjera neprimijećeno ući u neprijateljski teritorij.

Bombu je napravila poznata izraelska tvrtka Rafael Advanced Weapons Systems, a JP piše kako je zaštićena od potencijalnih ometanja sistemima za elektroničko ratovanje. IAF je bombu već testirao, a s rezultatima testa upoznat je i ministar obrane Benny Gantz.

Vježbe udara na udaljene mete

Da se Izrael vrlo aktivno priprema za potencijalnu operaciju, sugeriše i podatak da su njihove zračne snage u zadnjih mjesec dana izvele četiri velike vojne vježbe iznad Mediterana tokom kojih su njihovi avioni simulirali udar na udaljene ciljeve u Iranu. Tokom vježbi simuliralo se zaobilaženje iranskih radara i sistema detekcije, poput onih koji štite njihova nuklearna postrojenja. Također, simulirali su i borbeni letovi prema udaljenim ciljevima, a vježbali su se i odbrambene akcije protiv neprijateljskog cyber ratovanja i sistema elektroničkog ratovanja, za koje se pretpostavlja da bi ih Iran mogao koristiti kako bi osujetio eventualni izraelski napad na svoja nuklearna postrojenja.

 • Treba spomenuti i da je IAF tokom svojih vježbi F-35-ice informacijski povezao i sa borbenim avionima prethodne, četvrte generacije, dakle s F-15-icama i F-16-icama:

  – Iranski radari i sistemi protuzračne obrane neće biti jedini izazov za nas. Mi moramo imati mogućnost napasti značajne ciljeve na kojima možemo uzrokovati veliku štetu, a takvih u Iranu ima na više lokacija koje su na različitim udaljenostima, rekao je za Jerusalem Post neimenovani izraelski dužnosnik iz sektora obrane.

  Ovako opsežne i detaljne pripreme za potencijalni udar neuobičajene su čak i za Izrael, zemlju koja praktički živi u permanentnom ratnom stanju sa svojim susjedima (Sirija, Hezbolah u Libanonu, Hamas u Pojasu Gaze…) te prilično udaljenom Iranu (zračna linija od Tel Aviva do Teherana iznosi gotovo 1600 km). Još rjeđe se događa da IAF tako javno, preko medija, najavljuje svoje namjere.

  Strateška promjena u Izraelu

  Čini se da su razlozi da se odbaci poslovična tajnovitost kada su u pitanju pripreme vojnih operacija, pogotovo jedne toliko složene kao što je mogući napad na iranska nuklearna postrojenja, političke i strateške naravi. Naime, ove sedmice je izraelski premijer Naftali Bennett pred odborom izraelskog parlamenta za obranu i vanjske poslove sasvim otvoreno rekao da se izraelska strategija prema Iranu u zadnjih godinu dana promijenila, te da “više ne djeluju samo protiv iranskih krakova, nego i glave”. Iako Bennett nije izričito naveo kakve su to operacije protiv “iranske glave” i misli li se time na egzekuciju istaknutih članova Iranske nacionalne garde ili naučnika koji upravljaju nuklearnim programom, a što se zadnjih godina događalo, njegove riječi jasno naznačuju da je iranski nuklearni program glavna briga Izraela.

  – Moguće je da Iran počne obogaćivati uranij do nivoa čistoće od 60 posto, što Izrael ne može i neće dopustiti, rekao je Bennet.

  A da će Iran zaista početi s obogaćivanjem uranija do nivoua od 60 posto još je lani najavio iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei. Konačno, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u četvrtak je poručila da je Iran već obogatio 43,1 kilograma uranija na nivou čistoće od 60 posto. Štoviše, IAEA je upozorila da bi Iran mogao imati dovoljno materijala za nuklearno oružje, a riječ je o 50 kg uranija obogaćenog na čistoću malo veću od 90 posto, za samo nekoliko sedmica.

  Opširnije pročitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje