Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bivši američki ministar Mnuchin osniva grupu investitora za kupovinu TikToka

Preuzmite sliku

Bivši američki ministar finansija Steven Mnuchin izjavio je da će osnovati grupu investitora za kupovinu TikToka, prenosi Anadolu.

Društvena mreža TikTok suočava se s prijetnjama da bude zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog toga što, kako tvrde američki zvaničnici, predstavlja problem za nacionalnu sigurnost.

U intervjuu za televiziju “CNBC”, Mnuchin je izjavio da treba usvojiti zakon pod nazivom “Zaštita Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani neprijatelji”, koji je već usvojen u Zastupničkom domu i upućen u Senat.

Istakao je također da će formirati grupu investitora za kupovinu TikToka.

“Ovo bi trebalo da pripada američkim kompanijama. Nemoguće je da, recimo, Kinezi dozvole nekoj američkoj kompaniji da posjeduje tako nešto u Kini”, kazao je Mnuchin.

Iako Mnuchin nije precizirao ko će biti investitori, pojasnio je da američki tehnološki giganti kao što su Google i Meta neće biti uključeni u grupu investitora za kupovinu TikToka jer bi to moglo biti protivno antimonopolskim pravilima.

Istakao je da mnogi korisnici vole ovu aplikaciju i da je ne treba zatvarati.

“Aplikaciju treba ponovo kreirati u SAD-u. To mora biti naša tehnologija. Ne bi trebala biti pod kontrolom Kineza. Nadam se da ćemo moći pronaći rješenje prema kojem će Kina dozvoliti da se izvši prodaja bez transfera tehnologije”, kazao je Mnuchin.

Izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew nagovijestio je ranije da prodaja ove popularne društvene mreže nije opcija.

Otkad je pokrenut 2016. godine, TikTok se brzo proširio svijetom i u kratko vrijeme postao popularna društvena mreža.

TikTok trenutno širom svijeta ima više od 1,7 milijardi korisnika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje