Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bijela kuća zabrinuta zbog tenzija u kompleksu Al-Akse

Preuzmite sliku

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) saopćile su da su duboko zabrinute zbog tenzija u vezi sa neredima u kompleksu Al-Akse u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu te su pozvale sve strane na suzdržanost, javlja Anadolija.

“I dalje smo iznimno zabrinuti zbog kontinuiranog nasilja i pozivamo sve strane da izbjegnu daljnju eskalaciju tenzija“, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Kirby je poručio da je sada imperativ, više nego ikad, da i Izraelci i Palestinci rade zajedno na deeskalaciji ove napetosti i vraćanju osjećaja mira.

Upitan zašto nije bilo američke osude izraelskog napada na palestinske vjernike, Kirby je kazao kako smatra da SAD redovno osuđuje nasilje u cijelom svijetu.

Njegove su izjave uslijedile nakon što su napetosti eskalirale kada je izraelska policija privela oko 350 vjernika iz kompleksa Al-Akse.

Grupa Palestinaca zabarikadirala se unutar molitvene dvorane Al-Qibli nakon što su židovski doseljenici pozvali na napad na džamiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,